ЕС одобри допълнителни 1,2 милиарда евро за Западните Балкани

1
Сумата е предназначена най-вече за модернизация на железниците
Сумата е предназначена най-вече за модернизация на железниците

Сумата е предназначена най-вече за модернизация на железниците

Европейският съюз одобри допълнителни 1,2 милиарда евро чрез Инвестиционната рамка за Западните Балкани (WBIF) с цел подобряване на железопътната инфраструктура и управлението на водите в региона, съобщава хърватската секция на телевизия Ен1. Тази сума ще бъде насочена към ключови проекти, които ще подпомогнат икономическото развитие и екологичната устойчивост на Балканите.

Сред основните цели на инвестицията е модернизацията на железниците в Сърбия, което ще доведе до увеличаване на скоростта и ефективността на влаковете. В същото време, значителни средства ще бъдат вложени в управлението на водните ресурси и изграждането на съответната инфраструктура в Босна и Херцеговина и Черна гора.

Според информацията на сайта на Инвестиционната рамка за Западните Балкани, тази година инициативата ще подкрепи общо осем проекта. Те ще включват водоснабдяване, канализация и пречистване на отпадъчни води, железопътен транспорт, както и зелена трансформация на малки и средни предприятия.

Финансирането на Инвестиционната рамка се осигурява предимно от Европейския съюз с вноски от държавите членки на Съюза, Норвегия и международни финансови институции. Досега ЕС е одобрил програми на стойност 17,5 милиарда евро за Западните Балкани в рамките на Икономическия и инвестиционен план, включително 5,4 милиарда евро безвъзмездни средства от Европейския съюз.

Инвестиционната рамка за Западните Балкани е съвместна финансова платформа, чието начало е поставено преди 15 години. Тя обединява Европейската комисия, финансови организации, страните членки на ЕС и Норвегия с цел подобряване на сътрудничеството в областта на инвестициите в държавния и частния сектор. Тази координация помага за реализиране на проекти, които иначе биха били трудни за финансиране и управление от отделни държави.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Тоди
    А, за нас един чеп
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари