ЕП проверява за конфликт на интереси бъдещите еврокомисари

0
Урсула фон дер Лайен ще представи окончателния списък с комисари и тяхната работна програма на пленарно заседание на ЕП
Урсула фон дер Лайен ще представи окончателния списък с комисари и тяхната работна програма на пленарно заседание на ЕП Снимка: БТА

Очаква се новата Европейска комисия да започне работа на 1 декември 2024 година

Стартира процедурата по проверка на кандидатите за нови еврокомисари.

Европейският парламент (ЕП) започва щателна проверка на предложените кандидати за нови еврокомисари за потенциален конфликт на интереси. Процесът е ключова стъпка преди официалното назначаване на новия състав на Европейската комисия (ЕК), планирано за 1 декември 2024 година, информира bTV.

Комисията по правни въпроси към ЕП ще извърши проверката на закрити заседания до 18 октомври. Резултатите ще бъдат оповестени едновременно за всички кандидати след приключване на процедурата. Кандидатите за еврокомисари са задължени да декларират възможни конфликти на интереси спрямо бъдещите си отговорности в ЕК.

Следващият етап от процеса включва изслушвания на кандидатите пред ресорните парламентарни комисии, насрочени за периода от 4 до 12 ноември. Председателят на Европейския парламент, Роберта Мецола, подчерта важността на тази процедура, като заяви в социалната мрежа Х (бивш Туитър): "Евродепутатите ще задават въпроси, ще оценяват и проверяват познанията по определени въпроси на всеки кандидат, а след това ще гласуват. Това е европейската демокрация."

В случай че даден кандидат не успее да събере необходимата подкрепа, може да получи допълнителни писмени въпроси или дори да се наложи съответната държава-членка да предложи ново име.

След приключване на изслушванията, новоизбраният председател на ЕК Урсула фон дер Лайен ще представи окончателния списък с комисари и тяхната работна програма на пленарно заседание на ЕП. Евродепутатите ще гласуват предложения състав, като за утвърждаването му е необходимо мнозинство от подадените гласове.

Финалният етап от процедурата включва официално назначаване на новите еврокомисари от Европейския съвет с квалифицирано мнозинство. Очакванията са целият процес да приключи до края на ноември, позволявайки на новата Европейска комисия да започне работа на 1 декември 2024 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Заради 99% от депутатите, останалите имат лоша репутация!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари