Енергийни експерти: Спирането на шести блок в АЕЦ „Козлодуй“ ще вдигне цената на тока с 20%

9
Цената на борсовия ток се покачи до рекордни нива
Цената на борсовия ток се покачи до рекордни нива

Цената на борсовия ток се покачи до рекордни нива

Цената на електроенергията на борсата достигна рекордни нива, като експерти прогнозират допълнителни покачвания. Иван Хиновски от Български енергиен форум и Антон Иванов коментираха ситуацията и възможните последици в предаването „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

„На фона на днешните високи цени, не смея да си представя какво ще се случи след спирането на блока в АЕЦ „Козлодуй“, който предстои да бъде презареден. Тогава ще имаме със сигурност ръст на цената с 15-20% спрямо днешните нива. Тази базова мощност е изключително важна за страната. Спирането означава дефицит на борсата, а това води до движение на цените нагоре“, заяви Хиновски.

По думите му, енергийната сигурност на страната е под заплаха, ако въглищните централи бъдат изведени от експлоатация, тъй като България ще трябва да внася електроенергия. Той допълни, че съществува дефект в европейската енергийна политика, който дава прекалени преимущества на фотоволтаичните централи, които не произвеждат електроенергия вечер и това води до необходимостта от включване на по-скъпи енергийни мощности.

От друга страна, Антон Иванов смята, че спирането на Шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще има влияние, но не толкова рязко, тъй като блокът не е работил известно време през лятото. Той отбеляза, че с края на туристическия сезон в края на септември, ще има спад в потреблението, което може да компенсира частично очакваните покачвания на цените.

„Ще има два фактора с противоположно влияние и не очаквам такава динамика на цените в посока повишение“, каза Иванов. Според него, спадът в потреблението ще облекчи натиска върху цените на енергийния пазар.

Иванов също така коментира, че трансграничните енергийни връзки в Европа не се развиват ефективно. „Имаме тясно звено във връзките между Унгария, Австрия и Западна Европа, което предпоставя голямата разлика в цените, които наблюдаваме в нашия регион“, отбеляза той.

Иван Хиновски предложи, че България може да използва част от своите базови мощности за износ на електроенергия за Украйна, което би дало допълнителен стимул за работата на „Марица-изток“. Той също подчерта важността на възстановяването на енергийната инфраструктура за връзки с Украйна.

Въпреки различните прогнози, енергийният пазар остава под голямо напрежение, като динамиката на цените продължава да бъде неясна. Спирането на блокове в ключови централи като АЕЦ „Козлодуй“ може да доведе до по-високи разходи за електроенергия в България, което ще засегне както домакинствата, така и бизнеса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    10
    Хуй Лап
    По тази телевизия са поканили правилните експерти,а не някакви изсрани ДеБил-ПеПерастчета,роби на Брюксел и на "зелената сделка",която се оказа по скоро кафява предвид факта каква тотална осерация е хахаха
  • 7
    9
    Учуден бесарабски пишкосмук
    За високите цени на тока в България конкретна вина имат евроГейските подлоги - курвите от ппдб,да им еба путката майна да им еба! Нека не забравяме,че шарлатанина Кирил Простото Путков купуваше руски газ през посредници с огромна надценка и така ощети България с милиарди! Затова тази мръсна измет трябва да бъде изхвърлена от парламента и избесена по площадите заедно с целия им ДеБилен електорат хуйосмуци!
  • 3
    8
    Анонимен бесарабски куролап...
    Не съд ,а разстрел за гъзодавците укропУтеци тяхна мама продажна пасмина .Подаряват реакторите на бандеронацистката измет за тоя дето духа ,за това свенай бедни и болни и не грамотни защото укропУтешката пасмина не е при Чаушеско След обесването на хуйосмук зеленски,да му еба майката хохълска да му еба,тук трябва да бъдат избесени и всички ДеБил-ПеПерасти начело с Простото,Ококореното,Мазното кафенце и ебания гном
  • -6
    7
    Анонимен
    Не съд ,а разстрел за гъзодавците рсофили тяхна мама продажна пасмина .1 милион долара на ден на БОТАШ за тоя дето духа ,за това свенай бедни и болни и не грамотни защото русофилската пасмина не е при Чаушеско След Украйна Майдан и в България
  • -5
    6
    Ху Фан
    По тая телевизия защо коментират все едни измислени експерти ,все предричайки края на света ,все как ще умрембез русия ,като Корни Нинова ,когато беше врачка през 2022 г когато щяхме да умираме от студ и глад без русси газ
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари