Електронните ваучери за храна: нови удобства и предизвикателства за работодателите и търговците

0
Хартиените купони, които все още са в обращение, ще могат да се използват до изтичане на валидността, изписана на тях
Хартиените купони, които все още са в обращение, ще могат да се използват до изтичане на валидността, изписана на тях

Хартиените купони, които все още са в обращение, ще могат да се използват до изтичане на валидността, изписана на тях

Електронните ваучери за храна: нови удобства и предизвикателства за работодателите и търговците.

От 1 юли работодателите в България вече издават само електронни ваучери за храна, което бележи значителна промяна в системата за социални придобивки. Те могат да бъдат под формата на карта, подобна на банковата, или изцяло виртуални в мобилно приложение, в зависимост от избора на работодателя.

Хартиените купони, които все още са в обращение, ще могат да се използват до изтичане на валидността, изписана на тях. Според данни, около 20 000 работодатели в България предоставят ваучери за храна на над 750 000 работещи. Максималната сума е 200 лева месечно и върху нея не се начисляват данъци и осигуровки. Общата годишна квота, определена в Закона за държавния бюджет, е 1,6 милиарда лева.

Бързото внедряване на електронни ваучери

Възможността за предоставяне на електронни ваучери паралелно с хартиените беше въведена в началото на 2024 година. От Асоциацията за операторите на ваучери за храна съобщиха, че повече от половината работодатели са преминали към електронния вариант само за два-три месеца. Причината е ясна – електронните ваучери са по-лесни и икономични за фирмите. Те премахват нуждата от броене и въвеждане на данни, като работодателите получават месечен опис от оператора на ваучери, с който имат договор, за заредените суми и тяхната валидност. Тази информация лесно се подава към НАП, която изисква деклариране на необлагаемите плащания към заплатите.

За потребителите електронните ваучери също са по-удобни. С тях може да се пазарува на ПОС-терминал в широка мрежа от търговски обекти и да се плащат храни за по-малки суми, без да се налага използването на цялата сума, посочена на хартиения купон. Операторите трябва да предоставят възможност на потребителите да следят своя баланс.

Предизвикателства пред търговците

Не всички търговци обаче са доволни от електронната форма на ваучерите за храна. Малките магазини трябва задължително да притежават ПОС-терминали, за да приемат електронни ваучери. Някои от тях се оплакват, че ще трябва да плащат допълнителни такси към банките за трансакциите през ПОС-терминалите. В същото време премахването на хартиените купони ще спести на тези търговци време и разходи по тяхното броене, описване и предаване към операторите за осребряване.

От Асоциацията на операторите на ваучери за храна смятат, че по-скептично настроените търговци бързо ще се уверят в ползата от електронните ваучери.

Мижав интерес към разширеното приложение на ваучерите

Законът за държавния бюджет позволява ваучерите да се използват не само за храна, но и за плащане на сметки за ток, вода, парно, газ, както и за почивки в хотели и посещения на кино и театри. Въпреки това, нито едно електроразпределително или ВиК дружество, нито една топлофикация не са приели тази форма на плащане на сметки. Например, "Елекрохолд" (преди това "ЧЕЗ") се оправдаха, че нямат офиси за разплащания и приемат сметките за ток само с банков превод или през фирми за разплащания.

Някои театри и хотели са приели да продават билети и нощувки срещу ваучери, но за да стане това, те трябва да сключат договори с операторите на ваучери, които у нас са 12 на брой. Това създава допълнителни административни усложнения, които не всички обекти са готови да преодолеят.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    замислен
    Само някой тъп и алчен чорбаджия или собственик е бутнал минус.Даже.не би било редно да е данъчен евентуално.Сигурно е русенски чорбаджия или комсомолски предприемач.Чувал съм от богаташи че раята да не се учи така на имане и пари.И те затова они всинца избягаха и сега ? Бангладеш.Мама ви тъпа да е....а....... чорбаджииски келемета.Мърши.
  • 2
    1
    Електронните Ваучер
    Тези ваучери са пълна простотия.Работника всичко си плаща и го е изработил.Дайте им на хората пари кеш.Пуснете ги по банков път и обявете отпуснатата сума за да бъде приспадната.Толкова ли е сложно?Сумата обявена така да не може да бъде запорирана от съдия изпълнител или взискател със закон.Само се създава работа по разни проекти,проектчета и се усвояват пари от ЕС за щяло и нещяло.Ваучерчета,содексо,глупости,хартиики,пластики,вносители и т.н. комсомолски неокомсомолизъм.ИдИоТи мързеливи и усвоители.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Брато, излез. Чакам те долу!
- Не мога, брат! У нас е ад!
- Айде, като заспи сатаната, ела да пием по бира!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари