Електрически тапети заменят парното у дома

1
Бъдещето на домашното отопление
Бъдещето на домашното отопление

Бъдещето на домашното отопление

В град Глазгоу, Шотландия, стартира революционен пилотен проект за внедряване на електрически тапети като алтернативен метод за отопление. Инициативата е плод на сътрудничество между Университета на Глазгоу, Университета Стратклайд, Жилищната асоциация на Западна Шотландия и Градския съвет на Глазгоу.

Борба с въглеродните емисии

Статистическите данни показват, че сградният фонд е най-големият консуматор на енергия сред всички сектори, като отоплението формира приблизително 35% от общите въглеродни емисии.

Съветникът Руайри Кели от Градския съвет на Глазгоу споделя: "Глазгоу има около 70 000 обитаеми жилища, така че намирането на нови решения за по-ефективното им отопление е от жизненоважно значение за постигането на нулевовъглеродно бъдеще".

Технологични характеристики

Иновативният електрически тапет представлява комбинация от медни ленти и графен или въглерод, формиращи тънка проводима повърхност. Технологията излъчва инфрачервена светлина, осигуряваща топлина без изгаряне на горива, като същевременно допринася за подобряване качеството на въздуха чрез намаляване на влагата и мухъла.

Практическо приложение

Според разработчика NextGen Heating, монтажът на тапета се извършва на тавана и е изключително бърз и лесен. Системата достига оптимална температура в рамките на една до три минути, което я прави особено подходяща за труднодостъпни за отопление помещения.

Мониторинг и оценка

Проектът получава финансиране от Scotland Beyond Net Zero и се тества в жилища, построени преди 1919 година. За оценка на ефективността се използват интернет на нещата и изкуствен интелект, които анализират данни за задържане на топлината и енергийна консумация.

Андрю Кубски, директор за развитие и управление на активи към West of Scotland Housing Association, споделя: "Изпробваме тази технология от няколко месеца и получихме отлична обратна връзка от нашите наематели там, където тя е била инсталирана"

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Тате, тате, какво е ГМО?
- Мм, как да ти го обясня... МЕЧО ПЛЪХ, примерно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари