Екзарх Йосиф отбеляза Празника на ябълката с нови рекорди

3

Представиха 35 сладкиша и 21 продукта, приготвени с ябълки

Село Екзарх Йосиф отново привлече вниманието на стотици гости от цялата страна с провеждането на 17-ия пореден Празник на ябълката. Събитието, което се превърна в символ на овощарската традиция на региона, бе уважено от множество официални лица, сред които областният управител на Русе Драгомир Драганов, народният представител Георги Кръстев, председателят на Общинския съвет в Русе академик Христо Белоев и кметът на община Борово Валентин Панайотов.

Драгомир Драганов поздрави жителите на село Екзарх Йосиф за техния непрестанен труд и майсторство в отглеждането на ябълки, като подчерта значението на тези плодове за региона и страната. В своето обръщение той подчерта важността на устойчивото земеделие и конкурентното производство, което държавата ще продължи да подкрепя. „Нека не забравяме, че българските плодове и зеленчуци са еталон за високо качество навсякъде по света, което от своя страна е гарант за сигурни международни пазарни позиции“, отбеляза Драганов.

Кметът на село Екзарх Йосиф Илия Данев откри празника и разказа историята на инициативата, която е свързана със символа на плодородието и любовта – ябълката. През 2006 година, когато за първи път се чества празникът, в района се отглеждали 12 сорта ябълки. Днес техният брой е нараснал на 27, което подчертава значението на село Екзарх Йосиф като водещ овощарски регион. Данев изтъкна и заслугата на проф. Атанас Митков, бивш ректор на Русенския университет, който след пенсионирането си се заселва в селото и допринася за развитието на ябълковите насаждения.

В рамките на празника бяха представени рекордните 35 различни вида ябълкови сладкиша, както и 21 козметични и битови продукта, съдържащи ябълка. Гостите на събитието имаха възможността да разгледат разнообразието от продукти, като се насладят на техния вкус и качество.

Празникът на ябълката в Екзарх Йосиф бе съпътстван и от редица атракции, които допринесоха за доброто настроение на гостите. Сред тях бяха зоо кът с екзотични животни като камили, щрауси и елени, както и двата музея в селото – Етнографския музей и Музея за препарирани животни. Фолклорната програма включваше изпълнения на странджанския славей Жечка Сланинкова, а като изненада за посетителите се изяви и певицата Бриана.

Организатор на инициативата бе кметството в село Екзарх Йосиф, а сред гостите на събитието присъстваха и множество представители на бизнеса, местната и държавната власт.

Традиционно празникът се провежда около 28 август, когато се чества Успение на Св. Богородица по стар стил. Събитието предоставя възможност на гостите да научат повече за значението на ябълката в човешкия живот, а село Екзарх Йосиф продължава да носи славата си като едно от водещите овощарски региони в България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    Ехххх
    Какъв пропуск, павликенският мазен цървул е само на една снимка, как може такова нещо? Ами той трябва да е начело, защо така го подценявате. Скоро щял да става председател на междугалактическото академично пространство и да бъде още по-велик.
  • 1
    1
    Мишо
    Този кмет ще влезе в рекордите на Гинес. Омавайва възрастните хора с пари преди всеки избор. Нищо чудно да прекръсти село Екзарх Йосиф на село Илия Данев. По времето на соца беше сервитьор в ресторанта и живееше в края на селото. KSDZG
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Русенец
    Преди две-три седмици по улица Чипровци, близо до училището , падна високо изсъхнало дърво през деня и , слава Богу, не...
  • Мухахахахаха
    Майка ти да еба курва комунистическа ебана в гъза насран да еба в устата да еба - ще ядеш лайна бе,курво вмирисана...
  • ...
    Кръвожадните еврюги вилнеят, колят и бесят ! Никой не казва и копче. Но укронацистите са представяни за жертви, въпреки че са...
  • Фъй дъ РФ
    Ебаният в гъза комунистически хуйолап вече и от името си се отрича,сигурно ще се казва вече минетчо хахаха
  • Учуден
    Не съм учуден,че ебаната в гъза и устата комунистическа курва пак се прави на мъж,явно кремълските цигани са му се изредили...