Експертни комисии ще оценяват щетите от пожари в земеделските райони

0
Специалистите ще работят в районите с бедствено положение
Специалистите ще работят в районите с бедствено положение

Специалистите ще работят в районите с бедствено положение

По разпореждане на министъра на земеделието и храните д-р Георги Тахов, са създадени специализирани комисии за оценка на щетите от пожари в земеделските площи. Тези комисии включват представители на Областните дирекции "Земеделие" и ще се занимават с констатиране на унищожена продукция и загуба на селскостопански животни. Екипите ще посетят районите, където е обявено бедствено положение, веднага след нормализиране на обстановката.

Обезщетения за земеделските стопани

Стопаните, засегнати от пожарите, могат да бъдат обезщетени по линия на de minimis за загуби на нерекултирана селскостопанска продукция, животни, пчелни семейства и фураж. Индивидуалният таван за подпомагане, който земеделски стопанин може да получи в рамките на три последователни данъчни години, е до 25 хиляди евро. Това ще помогне на засегнатите стопани да се възстановят по-бързо и да продължат своята дейност.

Декларации за форсмажорни обстоятелства

Стопаните в районите с обявено бедствено положение заради пожари трябва да подадат декларация за наличие на форсмажорни обстоятелства. Това трябва да се направи в областните структури на Държавен фонд „Земеделие“ и Общинските служби „Земеделие“ в срок до 15 работни дни от датата на прекратяване на фактическото събитие. Подаването на тези декларации е важно за получаването на обезщетения и за документиране на щетите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари