Експерти прогнозират изборната бариера да падне под 80 хиляди гласа

0
Според Кольо Колев и Максим Бехар парламентът не е свършил работата си
Според Кольо Колев и Максим Бехар парламентът не е свършил работата си Снимка: Bulgaria ON AIR

Според Кольо Колев и Максим Бехар парламентът не е свършил работата си

В навечерието на предстоящите избори в България експертите очертават картина на политическа умора и нужда от конкретни икономически предложения. Социологът Кольо Колев и пиар експертът Максим Бехар споделят своите възгледи за текущата ситуация и очакванията за предстоящия вот в "Денят ON AIR".

Равносметка за 50-ото Народно събрание

Според Кольо Колев, 50-ото Народно събрание не е оставило значима следа в политическия живот на страната. "Не можем да кажем, че има нещо, с което този парламент да бъде запомнен," заявява социологът. Той подчертава, че вместо да се фокусира върху обществените проблеми, парламентът се е занимавал предимно със себе си.

Максим Бехар допълва тази оценка, като посочва, че парламентът "не свърши нищо". Според него основната задача на законодателния орган е да създаде благоприятни условия за икономическо развитие, което не се е случило.

Очаквания за изборната активност

Колев прогнозира изборна активност под 2 милиона души, което би довело до понижаване на изборната бариера до под 80 000 гласа. Той обяснява ниския интерес с липсата на нови идеи и послания от страна на политическите партии. "Всичко е казано и от тук нататък остават само едни агитки, които евентуално да гласуват за "нашите". Каквото и ново да измислят политическите формации, те не могат дори да го лансират," коментира социологът.

Икономиката като ключов фактор

Бехар акцентира върху важността на икономическата тематика в предстоящата кампания. Той призовава за ясни икономически цели и програми, които да изведат България на европейския пазар. "Трябва да има разумни мениджъри, които да се прикрият зад фасадата на политиците и да изкарат България на европейския пазар по един достоен начин. Това е Българска мечта, която е постижима," заявява пиар експертът.

Критики към политическата система

Експертите отправят критики към някои практики в политическия живот. Бехар призовава за законодателни промени, които да забранят отказа от депутатско място след избирането и кандидатирането на повече от едно място. Той определя тези практики като "безпардонна манипулация".

Очаквания за предизборната кампания

В оставащия месец до изборите, Бехар вижда възможност за представяне на конкретни оферти от страна на партиите. Той подчертава нуждата от ясни икономически цели и решения на проблемите, пред които е изправена страната.

Колев, от своя страна, очаква кампания, базирана повече на емоции, отколкото на рационални аргументи. Той подчертава, че избирателите очакват да чуят конкретни предложения за това какво политиците възнамеряват да направят с властта, ако я получат.

В заключение, анализаторите рисуват картина на политическа среда, в която икономическите въпроси и конкретните предложения за развитие на страната ще бъдат от ключово значение за привличането на избиратели в условията на очаквана ниска активност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари