Експерти обсъдиха предизвикателствата в социалните услуги на среща в Русе

1

Подобряване на социалните услуги чрез диалог и сътрудничество

В зала „Батенберг“ на Регионалния исторически музей в Русе се проведе регионална среща, организирана от Община Русе и Националния алианс на социалната отговорност (НАСО). На събитието присъстваха водещи експерти в областта на социалните услуги, включително председателят на Управителния съвет на НАСО Георги Георгиев, директорът на дирекция „Социални и здравни дейности“ в Община Русе Милена Влахова, Диана Петрова - директор дирекция "Контрол, мониторинг и лицензиране на социални услуги" в Агенцията за качеството на социалните услуги (АКСУ), и директорът на Регионалната дирекция „Социално подпомагане“ в Русе Венелина Пенчева.

Приветствия и благодарности

В началото на срещата Милена Влахова поднесе поздравителен адрес от името на кмета Пенчо Милков. „Вярвам, че чрез конструктивния диалог и съвместните усилия на всички присъстващи ще бъде подобрено още повече качеството на социалните услуги, които предоставяме на гражданите. Благодаря на всички участници за приноса Ви в развитието на социалната сфера“, се казва в приветствието на кмета на Община Русе. Председателят на УС на НАСО Георги Георгиев благодари на местната администрация за организираната среща. Русе е един от водещите градове в развитието на социалните услуги и социалните политики. По начина на управление на услугите общината е на едно от челните места, а много често е и на първо място. Тук много услуги се управляват от външни изпълнители и процентът на този показател в Русе е почти същият като в Европа и в целия свят, а това е един много добър показател“, подчерта Георгиев.

Представяне на социалните услуги в Русе

Милена Влахова представи социалните услуги на територията на община Русе. Към 1 юли 2024 година се предоставят общо 50 социални услуги. От тях 44 са по държавно-делегирана дейност, включително три специализирани институции за пълнолетни хора; три социални услуги и една здравно-социална услуга - общински дейности; една социална услуга „Грижа в дома“ и Механизмът „Лична помощ“. При предоставянето на социалните услуги Общината си партнира с 12 неправителствени организации. Към края на юни 2024 година приблизително 4500 русенци ползват различни социални и общински услуги, а в помощ на нуждаещите се са наети около 2000 служители.

Нови инициативи и приоритети

Най-новата услуга, свързана с ранното детско развитие, се реализира от месец юли тази година. Създаден е мултидисциплинарен мобилен екип, който ще работи на територията на деветте детски ясли в града. Влахова открои и някои от приоритетите, пред които дирекцията е изправена. Един от тях е грижата за хората с деменция. „Получаваме много писма от близки на хора с деменция с желание болните да бъдат настанени в специализирания дом „Приста“. Решаването на този проблем трябва да е един от приоритетите на дирекцията – да се намери възможност за подкрепа на семействата на хора с това неврологично заболяване, без да се откъсват от обичайната им домашна среда“, подчерта Влахова. В подкрепа на Влахова се изказа и Диана Петрова от Агенцията за качеството на социалните услуги (АКСУ). „Ние трябва да свикнем да възприемаме социалните услуги като дейности за подкрепа. И трябва да насочим нашите усилия за развиване на услугите в домашна среда“, заяви Петрова.

Дискусии и добри практики

Срещата продължи със споделяне на добри практики и с дискусия по предизвикателствата в предоставянето на социалните услуги. Снежана Георгиева, главен експерт в Регионалната дирекция „Социално подпомагане“ в Русе, заяви, че е създаден добър диалог и взаимодействие между институциите, което е в основата за успешно реализиране на дейности за разрешаване на индивидуални случаи.

Заключение

Регионалната среща в Русе подчерта важността на сътрудничеството и конструктивния диалог за подобряване на социалните услуги. Водещите експерти и представители на различни институции изразиха своите ангажименти към развитието на социалната сфера и обсъдиха конкретни стъпки за справяне с текущите предизвикателства.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Театро
    Гошето Вижъна от Варна дето на всяка власт е угоден и я облизва отгоре до долу с поредното показно псевдо мероприятие за пред медиите иначе полза никаква от него, остава само говоренето и отчитане на някакви дейности.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари