Експерти обсъдиха мерки за по-безопасни пътища в Русенско

0

Русе оглавява черната статистика за пътна безопасност в България

В зала "Европа" на Доходното здание се проведе форум "Свързаност 2025 в рамките на безопасна мобилност", който събра ключови фигури от местната власт и експерти по пътна безопасност от България и Румъния.

Според анализ на Института за безопасност на движението (ИПБ), област Русе оглавява черната статистика за риск от тежки пътнотранспортни произшествия в страната. Причините са комплексни - от натоварения транзитен и тежкотоварен трафик до незадоволителното състояние на пътната инфраструктура.

Кметът на Русе Пенчо Милков открои като основен проблем остарялата нормативна уредба за движение по пътищата и административно-наказателната система. "Това възпрепятства осъществяването на ефективен контрол", подчерта градоначалникът, като акцентира върху очакванията към Агенция "Пътна инфраструктура" за разрешаване на проблемите с булевард "България" и ремонтите на Дунав мост и Дъговия мост.

Претоварена инфраструктура и липсващ акт 16

Заместник-кметът Димитър Недев изтъкна сериозен проблем с булевард "България", който все още не е въведен в експлоатация поради липсата на акт 16. Той подчерта, че съществуващата довеждаща инфраструктура не е проектирана за настоящия обем трафик от леки и товарни автомобили.

Мерки за облекчаване на трафика през Дунав мост

Комисар Димитър Чорбаджиев - директор на РД "Гранична полиция", съобщи за планове за премахване на двойното претегляне на камиони при преминаване през Дунав мост, което би ускорило трафика.

Инженер Методи Стелиянов представи 5-степенна система за управление на проблемите, като подкрепи идеята приходите от таксите за преминаване през Дунав мост да остават в Русе.

Богдан Милчев, председател на Управителния съвет на ИПБ, отбеляза положителния ефект от монтираните колчета на пътя Русе-Бяла, които са допринесли за намаляване на концентрацията на пътни инциденти. Той предложи съвместен българо-румънски одит на пътната безопасност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Галюн таймс
    Т.е. не глобяват румънците на Международното, защото няма акт 16... ;-)))
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

В България да имаш проблем с алкохола означава, да ти свърши пиенето!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари