Експерти на ООН: Газа е обхваната от глад

1
Регионът е изправен пред хуманитарна криза
Регионът е изправен пред хуманитарна криза

Регионът е изправен пред хуманитарна криза

Ивицата Газа е изправена пред сериозна хуманитарна криза, като недохранването сред децата се увеличава драматично. Според последния доклад на независима експертна група по човешките права към ООН, най-малко 33 деца са починали от недохранване в анклава. Тези тревожни данни са предадени от Ройтерс.

Ескалация на хуманитарната криза

Палестинските здравни власти съобщават, че повечето от тези деца са починали в северните райони на Газа, където израелските операции бяха концентрирани в началото на войната между "Хамас" и израелските сили. От май месец насам, конфликтът се е разширил и в южните части на ивицата Газа, което значително усложнява доставките на хуманитарна помощ поради наложените от Израел ограничения. Израелските власти обаче упрекват агенциите на ООН за проблемите с доставката на помощ.

Нови жертви на недохранването

В последното си изявление, групата от 11 експерти към ООН информира, че три деца са починали в южната част на Хан Юнис и в централната зона на Деир ал Бала след края на май. Децата, на възраст 13 години, 9 години и 6 месеца, са станали жертви на недохранването. "Със смъртта на тези деца от недохранване, независимо от медицинската помощ в централна Газа, няма съмнение, че гладът се е разпространил от северна Газа към централна и южна Газа," заявяват експертите. Изявлението е подписано и от специалния докладчик на ООН за правото на достъп до храна, Майкъл Фахри, който осъжда "умишлената и целенасочена кампания за [принудителен] глад срещу палестинския народ."

Израелската реакция

Дипломатическата мисия на Израел в Женева нарече това изявление "дезинформация." Израелските власти твърдят, че непрестанно подобряват координацията и съдействието при доставката на хуманитарна помощ в ивицата Газа. "Израел наскоро свърза захранваща линия със станция за обезсоляване на вода в Газа," добави израелската делегация.

Сведетелства на местните жители

В болница в Хан Юнис, палестинка разказа пред Ройтерс за страданията на своето дете. "Мъчително е да гледам детето си… да лежи и да умира от недохранване, защото не мога да му дам нищо заради войната, заради затварянето на пропускателните пунктове и заради замърсената вода," споделя тя.

Международни стандарти и оценки

Наличието на глад се определя от подкрепян от ООН международен наблюдателен орган – Интегрирана класификация на фазите на продоволствена сигурност (ИКФПС), който прави заключение на база формални критерии. Миналия месец ИКФПС предупреди, че Газа е изложена на висок риск от глад, ако войната продължи и достъпът на помощ остане ограничен.

Тревожни перспективи

Повече от 495 000 души в Газа, което представлява над една пета от населението, са изложени на риск от най-тежкото катастрофално ниво на хранителна несигурност. Въпреки че това е с половин милион по-малко от предишната прогноза от 1,1 милион души, ситуацията остава критична.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    6
    Sara
    Аз съм третополова куха лейка и не знам на какъв геноцид от страна на израелските фашисти бяха подложени палестинците в продължение на десетилетия,сега ще страдам от собствената си умствена изостаналост!
  • 5
    5
    Така е
    когато Светът не предприеме достатъчно мерки против Зеленски и неговата власт които са виновни за всички терористични акции на бандеронацистки слуги по Света като МОСАД. Вашингтон е щаб-квартирата на Световния тероризъм, а Израел е терористична държава която е под контрола на Вашингтон и действа против самите палестинци. Ако нямаше МОСАД и ЦРУ, палестинците и евреите щяха да съжителстват мирно и нямаше да има никакви войни между тях!
  • 5
    4
    Аз
    Още преди 2 години с голямо учудване разбрах, че евреите са фашисти...
  • -4
    3
    Sara
    Като нападат еврейски селища и хора,така ще е, юдеите са отмьстителни и крьвожадни,сега ще страдат, заради простотията си.....и грозното отношение....
  • -4
    2
    Така е
    когато Светът не предприеме достатъчно мерки против Путин и неговата власт които са виновни за всички терористични акции на руски слуги по Света като Хамас. Кремъл е щаб-квартирата на Световния тероризъм, а Хамас е терористична организация която е под контрола на Кремъл и действа против самите палестинци. Ако нямаше Хамас и Хизбула, палестинците и евреите щяха да съжителстват мирно и нямаше да има никакви войни между тях!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари