Експерти алармират за продължаващо онлайн присъствие на енергийния прах

1

Потребителски организации настояват за по-строг контрол върху онлайн продажбите

Въпреки забраната от Комисията за защита на потребителите (КЗП), онлайн присъствието на така наречените "енергийни напитки на прах" продължава да буди тревога. Според информация от платформата "Ние, потребителите", визуалните материали и описанията на тези продукти все още са налични в множество български уебсайтове, макар че директната им покупка е блокирана.

Проверка, извършена на 14 септември 2024 година, разкрива, че официалните уебсайтове на двата забранени продукта, регистрирани с български домейни, демонстрират различни подходи. Единият сайт обявява "изчерпана наличност", докато другият твърди: "след изясняване на въпроса и установяване, че приемът не застрашава здравето, ще бъде подновена дейността". Тези съобщения създават впечатление за висок интерес към продуктите и намекват за тяхната безопасност.

Същевременно, "Ние, потребителите" алармират, че тези продукти остават достъпни чрез международни платформи, включително такива с български езикови версии. Това на практика означава, че българските сайтове, макар и без да предлагат директна продажба, продължават да рекламират забранените стоки и да създават изкуствен дефицит, насочвайки потенциалните купувачи към чуждестранни онлайн магазини.

Експеримент, проведен от "Ние, потребителите" на 14 септември 2024 година, показва, че поръчка на един от забранените продукти чрез международен сайт с българска езикова версия е все още възможна. При опит за покупка, потребителят получава автоматично съобщение по електронната поща: "Вашата заявка беше получена и очаква да бъде обработена след потвърждение за плащане".

От "Ние, потребителите" предупреждават, че тази ситуация може да доведе до увеличаване на цените на въпросните продукти в чуждестранни онлайн платформи, независимо дали те предлагат българска езикова версия или не. Освен това съществува риск тези стоки да се превърнат в обект на нелегална търговия, подобно на т.нар. "райски газ".

Габриела Руменова, основател на "Ние, потребителите", опровергава твърденията на представители на КЗП, че енергийният прах е напълно нов продукт. В интервю за Българската национална телевизия (БНТ), Руменова припомня, че още през юли 2024 година френският министър на здравеопазването е наложил забрана върху употребата на подобни продукти по рекламирания начин. Тя подчертава необходимостта от забрана не само на конкретния продукт, но и на цялостната нелоялна маркетингова практика.

От "Ние, потребителите" настояват за по-всеобхватни мерки за защита на уязвимите групи, особено подрастващите. Те призовават за забрана не само на самия продукт, но и на начина му на представяне, тъй като подобни тактики могат лесно да бъдат приложени към други подобни стоки в бъдеще.

Организацията подчертава важността на създаването на национална съдебна практика чрез влизането в сила на заповедта за забрана срещу конкретния търговец. Това би послужило като прецедент за бъдещи подобни случаи и би възпряло потенциални производители или вносители от въвеждането на продукти с подобен контекст на пазара.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари