Експерт от ГДБОП: Не отваряйте прикачени файлове в пощата

1
Явор Колев даде полезни съвети за това как да се пазим от измами в интернет
Явор Колев даде полезни съвети за това как да се пазим от измами в интернет Снимка: NOVA

Явор Колев даде полезни съвети за това как да се пазим от измами в интернет

Бившият директор на „Киберпрестъпления” към ГДБОП Явор Колев даде полезни съвети за това как да се пазим от измами в интернет. В четвъртък стана ясно, че е разбита престъпна група, източила над 800 000 лв. от банкови сметки на 12 души, чиито данни са откраднати след изпращане на фишинг имейли. Задържани са 13 души, като на почти всички вече са повдигнати обвинения.

Вероятно потърпевшите са много повече от 12 души. Може да има засегнати, които дори са на територията на други държави”, поясни той пред NOVA.

Колев призова да не отваряме прикачени файлове от имейл пощите си.

Постоянно има някакви спам кампании на атаки, които получаваме на електронната си поща. Обикновено това са писма, които съдържат прикачен файл, чрез който заразяваме компютъра си. Имейли от финансови институции, които чрез линк ни карат да посетим страницата на банката и да въведем отново потребителското си име, паролата и номера на дебитната или кредитната карта. По този начин се краде информация. Горе в адресния ред на уеб браузера може да се види, че това не е страницата на съответната банкова институция”, поясни експертът по киберсигурност.

По думите му атаките към интернет банкирането са от 2005 г., когато тази услуга е започнала да навлиза в България. Затова експертите направили функцията двуфакторна верификация.

И поясни, че ако станем жертва на измама, най-важното е да информираме институцията и дирекция „Киберсигурност” към ГДБОП. Така преводите ще бъдат блокирани.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    Егея Димит
    Досега два пъти украинци искаха да ни измамят с мъжа ми, представяйки се от ДСК! Що не са на фронта вършите Ами тук в България мърсуват със статут на бежанци⁉️👿
  • 1
    1
    Оле майчеце
    Този ли щеше да затваря замунтите и арената? Че и читанката. Супер експерт е.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Брато, излез. Чакам те долу!
- Не мога, брат! У нас е ад!
- Айде, като заспи сатаната, ела да пием по бира!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари