Екологична катастрофа в Босна и Херцеговина: "Килим" от боклуци пътува към Адриатическо море

0
Река Неретва се превърна в токсичен поток след проливните дъждове
Река Неретва се превърна в токсичен поток след проливните дъждове Снимка: Радио Свободна Европа / X

Река Неретва се превърна в токсичен поток след проливните дъждове

Екологична катастрофа заплашва Босна и Херцеговина след наводненията.

Река Неретва, известна с изумрудените си води, се превърна в кафяв поток от отпадъци след проливните дъждове, засегнали Босна и Херцеговина преди около седмица. Наводненията и свлачищата не само отнеха живота на най-малко 20 души, но и причиниха щети за милиарди долари на инфраструктурата на страната, информира bTV.

Токсичен коктейл от отпадъци плува в реката

Тонове боклук са отнесени в реката в резултат на обилните валежи. Водите на Неретва са пълни с пластмаса, автомобилни гуми, строителни материали, домакински предмети и множество отломки. Експертите предупреждават, че отпадъците образуват покривка с дебелина около метър, което създава риск от замърсяване на Адриатическо море край хърватския бряг.

Опасности за спасителите

Хърватската планинска спасителна служба (HGSS) продължава да издирва изчезнали хора повече от седмица след бедствието. Спасителите използват надуваеми лодки, за да преминат през масата от отпадъци, но това крие сериозни рискове за живота им.

"Опасно е. Остри предмети могат да повредят лодката, а газови бутилки, които могат да експлодират, също често се появяват", споделя един от спасителите пред местните медии.

Неефективно управление на отпадъците

Проблемът се задълбочава от факта, че Босна и Херцеговина няма функционираща система за управление на отпадъците. На практика всички отпадъци се изпращат несортирани на депата или се изхвърлят директно в природата, което води до образуването на "силно токсичен коктейл от отпадъци".

Заплаха за туризма и околната среда

Река Неретва, дълга 225 километра, е важна туристическа атракция и жизненоважен воден път. Тя извира от планината Зеленгора в югоизточната част на Босна и Херцеговина, преминава през град Мостар с население около 115 000 жители и се влива в Адриатическо море след като преминава последните си 22 километра през територията на Хърватия.

Жителите на хърватското крайбрежие вече се оплакват от силна миризма, според информация от хърватския всекидневник "Слободна Далмация". Това може да има сериозни последици за туристическия сезон в региона, който е популярна ваканционна дестинация в цяла Европа.

Борба с времето

В момента спасителите се опитват да извадят възможно най-много отпадъци от реката с помощта на багери. Язовир все още възпрепятства потока от отпадъци да достигне Мостар и Адриатика. Въпреки това, експертите се опасяват, че натискът върху язовира може да стане прекалено голям, което би наложило отварянето на шлюзовете. Това би довело до придвижване на отпадъците надолу по течението, създавайки още по-голяма екологична заплаха.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари