Екоинспектори „осиновиха“ две ластовички в Русе

1

Птиците са донесени от русенци, след като са изпаднали от гнездата си

Експерти от РИОСВ - Русе настаниха два екземпляра от защитения вид градска лястовица (Delichon urbicum) в гнездата, разположени на северната част на фасадата на сградата на екоинспекцията. Птиците са донесени от жители на Русе, след като са изпаднали от гнездата си при първи опити за летене или са били избутани от по-здравите си събратя. До момента не са отхвърлени от новия им дом и възрастните полагат грижи за тях.

Лястовиците и бързолетите са най-многобройната група, заедно с малките на белите щъркели, на които е оказана помощ. За малко повече от месец 15 вида защитени птици са изпратени в „Центъра за размножаване и рехабилитация на редки видове“ на СНЦ „Зелени Балкани“ в град Стара Загора. Сред тях са черношипа ветрушка, известна още като керкенез, поен розд, чухал, домашна кукумявка, голям синигер и представителите на семейство Лястовицови.

Прави впечатление чувството за емпатия, което проявяват гражданите към бедстващите животни, особено към лястовичките и щъркелите, вероятно заради битуващите поверия за щастие и късмет, свързани с тези птици. "Наблюдаваме засилена активност от страна на гражданите в помощ на птиците, което е положителен знак за отношението им към природата и защитените видове", споделят от РИОСВ.

Добре е да се знае, че при намиране на защитено животно в беда, хората трябва да се обръщат към компетентните институции, а не да правят опити да доотглеждат видовете в домашни условия. Това е особено важно, тъй като неправилната грижа може да навреди на животните и да намали шансовете им за оцеляване в дивата природа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Брато, излез. Чакам те долу!
- Не мога, брат! У нас е ад!
- Айде, като заспи сатаната, ела да пием по бира!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари