ЕК призова на 10 октомври да бъде одобрено пълноправното членство на България и Румъния в Шенген

0
Илва Йохансон: България и Румъния не оставиха и камък необърнат по пътя към Шенген
Илва Йохансон: България и Румъния не оставиха и камък необърнат по пътя към Шенген Снимка: АП / БТА

Илва Йохансон: България и Румъния не оставиха и камък необърнат по пътя към Шенген

България и Румъния са на прага на пълноправно членство в Шенгенското пространство, след като положиха всички необходими усилия за това. Тази оценка даде европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон по време на дебатите за бъдещето на Шенген в Европейския парламент в Страсбург.

Йохансон информира, че на предстоящия Съвет по правосъдие и вътрешен ред в четвъртък (10 октомври) ще бъде взето решение за премахване на контрола по сухопътните граници за двете държави. Това ще бъде последната стъпка към пълноправното им членство в Шенгенското пространство.

Дискусиите в Европейския парламент бяха провокирани от решението на Германия да възстанови проверките по сухопътните си граници с Франция, Полша, Чехия, Австрия и Швейцария. Това породи загриженост относно бъдещето на свободното движение в Европа.

"Горда съм, че живея в Шенгенското пространство. Четиристотин и петдесет милиона души в 29 държави могат да се движат свободно в Европа", заяви Илва Йохансон. Тя подчерта значението на свободното движение, особено за жителите на пограничните региони, като посочи, че "близо 30 процента от нашето население живее в погранични региони. Петдесет милиона души живеят до вътрешна граница в радиус от 20 километра."

Йохансон изрази мнение, че мерките като тези, наложени от Германия, трябва да бъдат временни и да се прилагат само в краен случай. Тя подчерта необходимостта от засилено полицейско сътрудничество и обмен на информация за ефективна борба с организираната престъпност.

Комисарят отбеляза постигнатия напредък в укрепването на Шенгенското пространство през последните пет години, като акцентира върху прехода от административно управление към политическо лидерство и поемане на политическа отговорност.

"В началото на моя мандат видях много импровизация. Няма лошо в това, но координацията е много по-добър подход", сподели Йохансон.

Тя подчерта, че контролът по вътрешните граници трябва да се прилага само при ясно определени условия и да бъде строго съразмерен, за да не се подкопават устоите на свободното движение.

"Никой не иска да стои на дълги опашки по границите. Не искаме да спрем бизнеса, туристите, гражданите," заяви Йохансон, предлагайки алтернативи като съвместно патрулиране и полицейски действия.

За бъдещето на Шенгенското пространство комисарят очерта три ключови направления: защита на външните граници, използване на новия кодекс и пълно прилагане на пакта за миграцията и убежището.

В последвалите дебати евродепутати от различни политически групи изразиха своите позиции. Томас Тобе от Европейската народна партия призова за укрепване на Европейската агенция за гранична и брегова охрана "Фронтекс". Биргит Зипел от групата "Социалисти и демократи" подчерта необходимостта от съвместни полицейски акции срещу организираната престъпност.

Българският евродепутат Станислав Стоянов от групата "Европа на суверенните нации" изрази мнение, че Шенгенското пространство е в тежка криза и не отговаря на съвременните геополитически реалности. Той призова за укрепване на външните граници на Европейския съюз и финансова подкрепа за страните, ангажирани с тази задача.

Румънският евродепутат Виктор Негреску от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите коментира политическата ситуация в някои страни членки: "В Австрия и Нидерландия изборите печелят политици, които са против приемането на Румъния и България в Шенген, въпреки че сме изпълнили всички задължения." Той призова за бързо техническо решение на предстоящия Съвет по правосъдие и вътрешен ред.

Друг румънски евродепутат, Диана Шошоака, изрази недоволство от настоящата ситуация: "Нашите съграждани чакат по 40-50 часа с камионите, само защото не е гарантирано правото на свободно движение."

Дебатите в Европейския парламент очертаха сложната картина на предизвикателствата пред Шенгенското пространство, като същевременно подчертаха важността на свободното движение за европейските граждани и икономика.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари