ЕК даде зелена светлина за българо-румънски проект по река Дунав

1
Общата стойност на одобрените проекти възлиза на почти 169 милиона евро
Общата стойност на одобрените проекти възлиза на почти 169 милиона евро

Европа инвестира в безопасни паркинги за тежкотоварни превозни средства в България

Европейската комисия даде зелена светлина за четири значими български проекта по Механизма за свързване на Европа 2021-2027. Това бе обявено на редовното заседание на Комитета по МСЕ в Брюксел. Общата стойност на тези проекти възлиза на почти 169 милиона евро, като над 143 милиона евро от тях ще бъдат осигурени от Кохезионния пакет на Механизма.

Един от одобрените проекти е съвместната инициатива на България и Румъния, наречена FAST Danube 2. Той е насочен към подобряване на условията за корабоплаване в общата част на река Дунав чрез драгажни и укрепителни дейности, които ще осигурят плавателни условия за 340 дни в годината. Общата стойност на проекта е почти 112 милиона евро, от които 95 милиона евро са европейски средства.

Сдружение „Аутомотив Клъстер България“ ще получи около 27 милиона евро европейско финансиране за проекта „Безопасна и сигурна мрежа от паркинги за тежкотоварни превозни средства за постигане на интелигентна мобилност в България“. Проектът предвижда изграждането на четири нови паркинг зони със шест паркинга и общ капацитет от 426 паркоместа за тежкотоварни автомобили в областите София, Перник и Пазарджик. Тази мрежа ще бъде свързана с електронна система за резервации, която ще улеснява планирането на пътуванията и престоя на компаниите. Проектът се очаква да започне през септември тази година и да приключи до февруари 2027 г.

Два проекта в железопътния сектор също бяха одобрени. За модернизацията на тяговите подстанции в Червена вода и Хитрино са предвидени 12,4 милиона евро, които ще бъдат отпуснати на Национална компания „Железопътна инфраструктура“. Вторият проект е за развитие на железопътната мрежа на пристанищните терминали „Бургас-Изток 2“ и „Бургас-Запад“, включващ изграждането на около 4 километра нови жп линии и нова разпределителна гара. Общата стойност на проекта е 10,7 милиона евро, като бенефициент е „БМФ Порт Бургас“ ЕАД.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари