Джо Байдън е на държавно посещение в Париж

0
Пищна церемония е организирана в чест на посещението на американския президент
Пищна церемония е организирана в чест на посещението на американския президент Снимка: БТА

Пищна церемония е организирана в чест на посещението на американския президент

Американският президент Джо Байдън е на държавно посещение днес в Париж, където се подготвя помпозна церемония в негова чест.

Байдън и френският му колега Еманюел Макрон участват днес в церемония при Триумфалната арка. Оттам двамата лидери ще поемат с кортеж по булевард "Шан-з-Елизе" и ще стигнат до Елисейския дворец, където ще имат официална среща и ще дадат изявления. По-късно днес Макрон ще бъде домакин на държавна вечеря в чест на Байдън и съпругата му Джил, става ясно от официалната програма на визитата, разпространена от френски и американски медии, цитира БТА.

От двете страни на "Шан-з-Елизе" на всеки уличен стълб са окачени знамената на Франция и САЩ, а още вчера на площад "Шарл дьо Гол" ("Етоал"), където се намира Триумфалната арка, имаше поставени огради и сериозно полицейско присъствие, видя репортер на БТА. Това, в допълнение към строенето на трибуни и други съоръжения за предстоящите олимпийски игри, възпрепятстваше значително и без това натоварения трафик в района.

Байдън и Макрон присъстваха на церемониите по отбелязването на 80-ата годишнина от десанта в Нормандия в четвъртък. Вчера те се срещнаха поотделно с украинския президент Володимир Зеленски в Париж - и двамата използваха тези срещи, за да подчертаят спешната необходимост от подкрепа за борбата на Киев срещу руската инвазия.

Байдън пристигна във Франция още в сряда и ще отпътува оттам утре, след като посети гробище, където са погребани американски военни.

Пищната церемония за държавната визита на американския президент се очаква да засили критиките на опозицията срещу френския държавен глава. Тя го обвинява, че в продължение на цяла седмица преди утрешните избори за Европейски парламент, той води предизборна кампания под претекст, че се занимава с международна политика, отбелязва АФП.

Самият Джо Байдън също е в предизборна кампания. През ноември той ще се изправи за втори път срещу своя предшественик и настоящ кандидат на Републиканската партия за президент Доналд Тръмп.

Представители на САЩ и Франция, цитирани от АП, заявиха, че Украйна ще бъде на първо място в дневния ред.

Двамата лидери като цяло имат еднакви позиции по външнополитическите въпроси, но не напълно. След безпрецедентната атака на палестинската групировка "Хамас" срещу Израел на 7 октомври 2023 г. Джо Байдън е най-твърдият поддръжник на предприетата контраофанзива на Израел, докато Франция постепенно започна да се дистанцира от начина, по който израелската армия провежда операциите си, смятат анализатори.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какво правите с ракията, която остава?
- Не разбирам въпроса!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари