Джанет Йелън: САЩ ще отпуснат 20 милиарда долара заем за Украйна

0
Средствата идвали от лихви върху замразени руски активи
Средствата идвали от лихви върху замразени руски активи Снимка: АП / БТА

Средствата идвали от лихви върху замразени руски активи

Съединените американски щати планират да отпуснат 20 милиарда долара като част от общ заемен пакет на Г-7 за Украйна в размер на 50 милиарда долара. Това съобщи американският финансов министър Джанет Йелън по време на пресконференция във Вашингтон, където се провеждат годишните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка.

"Много сме близо до финализиране на американската част от този пакет от заеми в размер на 50 милиарда долара", заяви Йелън пред журналисти.

Срокове и източници на финансиране

Според плановете помощта трябва да достигне до Украйна до края на 2024 година, като остават още някои детайли за уточняване. "Очакваме да можем да допринесем с 20 милиарда долара към пакета на Г-7 на стойност 50 милиарда долара", поясни финансовият министър.

Йелън специално подчерта източника на финансиране: "Това, което искам да подчертая, е, че източникът на финансиране на тези заеми - това не е американският данъкоплатец". Средствата ще бъдат осигурени от печалбата от лихви по руски активи, които са замразени след началото на войната в Украйна през февруари 2022 година.

Международни консултации

Представител на френското министерство на финансите сподели пред АФП: "Все още обсъждаме конкретните, практически детайли за това как да приложим тази схема".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Наркоман Зеленски
    Ама бабо Йелън,то тоя заем не идва при мене да го изшмъркам и да си купя още някоя вила в Монако,вие си го давате на вашите производители на оръжие пък после аз получавам някакви разбити тенекии :(
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Защо Ленчето не прави нищо днес?
- Тя замества шефа тази седмица...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари