Двойно повече пенсионери с максимална пенсия

12
Над 4500 души вече получават максималната пенсия
Над 4500 души вече получават максималната пенсия

Над 4500 души вече получават максималната пенсия

От 1 юли 2024 г. минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст в България е увеличена на 580,57 лева. Това увеличение обхваща около 400 000 пенсионери, които вече получават минималната пенсия. Въпреки това, значителна част от пенсионерите продължават да получават доходи под 700 лева на месец, което представлява над 40% от всички пенсионери в страната.

Максимални пенсии и неравенства

Актуализацията на пенсиите по швейцарското правило с 11% доведе до значително увеличение на броя на пенсионерите, които получават максималната пенсия от 3400 лева. През март 2024 г. такива пенсии са получавали 2087 души, докато през юли броят им се е увеличил до 4561 души. От тях, 46 са наследствени пенсии, а останалите са лични. Важно е да се отбележи, че таванът на пенсиите не важи за определени длъжности като президент и конституционни съдии.

Разлики между мъжете и жените

Съществуват значителни разлики в пенсиите между мъжете и жените. Средната лична пенсия за мъжете е над 1006 лева, докато жените получават средно 738 лева на месец. Тази разлика от почти 270 лева се дължи на по-високите заплати, които мъжете са получавали по време на трудовата си кариера, и съответно по-големите осигуровки, които са внасяли.

Пенсии за стаж и възраст

Към юли 2024 г. в България има около 1,24 милиона пенсионери, които получават пенсия за стаж и възраст. Средната пенсия за тази категория е 838 лева, като мъжете получават 1009 лева, а жените – 760 лева. Условията за пенсиониране се увеличават всяка година, като възрастта и необходимият стаж за пенсиониране растат с по два месеца за жените и с по един месец за мъжете.

Регионални различия

Съществуват значителни регионални различия в размера на пенсиите. Средната пенсия в София е най-високата в страната – 1037 лева, докато в Кърджали тя е най-ниска – 657 лева. В други области като Разград, Силистра и Търговище средната пенсия също е под 700 лева. Най-близо до пенсиите в столицата са тези в Бургас и Перник, където средната пенсия е съответно 929 и 901 лева.

Актуализацията на пенсиите от 1 юли 2024 г. е важна стъпка към подобряване на доходите на пенсионерите в България. Въпреки това, значителни неравенства остават както между различните категории пенсионери, така и между регионите в страната. Необходими са допълнителни мерки за намаляване на тези неравенства и за осигуряване на достойни доходи за всички пенсионери. Източници:

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    3
    Alèx
    Пенсионирах се от РАЗОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ със 75 000лв.! 23 години служих на тоя ТЪП НАРОД! 2001 ва избягах от ТЕРИТОРИЯТА! До 1990-та се СТРОЕШЕ, а сега само се РАЗРУША ВА! Пенсийте сега са за последното!
  • 3
    2
    Деди
    Като се произвеждат дамо генерали и професори, които цял живот са на хранилка.
  • 3
    1
    Някой
    Преди години, мой приятел купи от битака осигурителна книжка от преди 1944г. В книжката има залепени марки на определена стойност. Когато му дойде времето, поучаваш толкова колкото е олихвената стойност на марките. Марките може да ти ги дава работодателя, както и да си ги купуваш сам. Просто и ясно. Колкото си платил, толкова. Сърдиш се на себе си. Когато парите ти са инвестирани на твое име, наследниците, ще ги добавят към своите пенсии. Справедливо е, знаеш за какво работиш. Сега е грабеж. Хора без вноски, или произвеждали евтина продукция искат да получават пари изработени от някой друг. Политиците и телевизиите си вдигат рейтинга чрез обещания и призиви за раздаване на пари. Социалният паразитизъм е бичът на България.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Брато, излез. Чакам те долу!
- Не мога, брат! У нас е ад!
- Айде, като заспи сатаната, ела да пием по бира!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари