Двойна сеизмична активност в Гърция

0
Сеизмолози анализират необичайна поредица от трусове в Гърция
Сеизмолози анализират необичайна поредица от трусове в Гърция

Сеизмолози анализират необичайна поредица от трусове в Гърция

В понеделник Гърция бе разтърсена от две серии земетресения, които предизвикаха безпокойство сред жителите на засегнатите райони. Първото земетресение бе регистрирано на около 50 километра северозападно от Атина, а второто - в акваторията на Егейско море между Северните Спорадски острови и Същинска Гърция.

Според данни на Атинската национална обсерватория, първото земетресение е било с магнитуд 4.5 и е регистрирано в 09:18 часа местно време. Европейският сеизмологичен център оценява труса с магнитуд 4.4. Епицентърът на земетресението е бил локализиран в полуострова на регион Атика.

Трусът е бил усетен в гръцката столица, особено във високите сгради. Областта на усещане се е простирала на север до град Ламия, обхващайки североизточните територии на полуостров Пелопонес на юг и целия остров Евбея на североизток. В град Тива, разположен почти в епицентъра на труса, интензивността на въздействието вероятно е достигнала V степен по 12-степенната скала. Това означава масово усещане, падане на незакрепени дребни предмети и потенциални повреди по надпокривната част на комини.

След основния трус са последвали 10 вторични земетресения с магнитуди между 0.8 и 2.9, като 3-4 от тях са имали потенциал да бъдат слабо усетени от населението.

Втората серия земетресения започна в 16:01 часа местно време, с епицентър на 90 километра северно от първото. Основният трус е бил с магнитуд 4.0 според Атинската обсерватория и 3.9 според Европейския сеизмологичен център. Огнището на това земетресение се е намирало на 20 километра западно-югозападно от остров Скиатос и на около 40 километра северозападно от пристанищния град Волос.

Максималните въздействия от второто земетресение са достигнали IV степен по скалата на Меркали, обхващайки малки територии от северна Евбея и южната част на източната ограда на залив Пагасетикос. Град Волос, остров Скиатос и северните територии на Евбея са попаднали в зоната на III степен интензивност. Слаби вторични въздействия са били регистрирани до околностите на град Лариса на север, до средата на полуострова на регион Атика (градовете Аталанти и Ливадия) и в северната половина на остров Евбея.

След основния трус от втората серия са регистрирани три вторични труса с магнитуд между 2.7 и 2.8 в рамките на 13 минути.

Експертите засега не са установили пряка връзка между двете сеизмични активности. Въпреки това, не се изключва възможността вълновата енергия от земетресенията в полуостров Атика да е изиграла роля на тригер за активизирането на втората серия трусове.

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог и дописен член на Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ), коментира ситуацията, базирайки се на данните от Атинската национална обсерватория и Европейския сеизмологичен център. Тя подчерта, че земетресенията са били с огнища в горната земна кора, което е довело до относително ограничена област на усещане.

Гръцките власти продължават да следят ситуацията и призовават гражданите да запазят спокойствие, но и да бъдат подготвени за евентуални вторични трусове.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари