Двоен скок в телефонните измами в България

0
Близо 100 000 опита за измама регистрирани само при един телеком
Близо 100 000 опита за измама регистрирани само при един телеком Снимка: Асен Игнатов / Архив

Близо 100 000 опита за измама регистрирани само при един телеком

От началото на 2024 година броят на регистрираните телефонни измами в България надхвърля 200 случая, което представлява двукратно увеличение в сравнение със същия период на миналата година. Тази информация беше потвърдена от Министерството на вътрешните работи (МВР), като експертите алармират за нови тактики, използвани от престъпниците.

Според данните на един от водещите телекомуникационни оператори в страната, само за първите месеци на годината са регистрирани близо 100 000 опита за телефонни измами, насочени към техните абонати. Тази статистика подчертава мащаба на проблема и необходимостта от повишена бдителност сред гражданите.

Въпреки усилията на правоохранителните органи, които са успели да разкрият близо 50 престъпления от този вид и да предотвратят над 350 опита за измама, проблемът продължава да се разраства. Най-засегнати от тази престъпна дейност са областите София, Варна и Бургас, където са регистрирани най-много случаи.

Златка Падинкова, началник на сектор "Измами" в Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП), сподели нова тревожна тенденция в схемите на измамниците: "От няколко месеца наблюдаваме нова тенденция - първото обаждане към потенциалната жертва да бъде по мобилен телефон. Отново подчертавам, че изборът на жертвите е на случаен принцип. Телефонните измамници не разполагат с предварителна информация за техните жертви, а тази информация се получава от хората в процеса на разговора, задавайки им въпроси, които водят до извличането на необходимата информация."

Падинкова подчерта, че измамниците често се представят за авторитетни фигури, за да спечелят доверието на потенциалните жертви: "Една от основните черти на телефонните измами е именно обаждане на телефона - представят се за полицаи, прокурори, доктори, дори дружества за комунални услуги, разказват ти много достоверна информация и спешно искат пари. Дори понякога обещават, че ще ти ги върнат", добави тя.

Специалистите от МВР отбелязват, че жените по-често стават жертви на телефонни измами. Това може да се дължи на различни фактори, включително по-голяма склонност към емпатия или по-висока степен на доверчивост към непознати.

Експертите съветват гражданите да бъдат особено внимателни при получаване на неочаквани обаждания, особено такива, които искат бързи финансови действия или лична информация. Важно е да се помни, че легитимните институции никога не биха поискали пари по телефона или чрез спешни трансфери.

МВР призовава гражданите да информират незабавно полицията при съмнение за опит за телефонна измама и да споделят информация за подобни инциденти с близки и познати, за да повишат общата осведоменост за проблема.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари