Двоен ръст на инцидентите с тротинетки в Бургас

0
От началото на лятото, безразсъдни водачи на тротинетки напълниха неврохирургията в Бургас. Сред тях има и деца / снимката е илюстративна /
От началото на лятото, безразсъдни водачи на тротинетки напълниха неврохирургията в Бургас. Сред тях има и деца / снимката е илюстративна /

Пострадалите напълниха неврохирургията в УМБАЛ - Бургас

Нараства броят на пострадалите при инциденти с електрически тротинетки в Бургас.

Инцидентите с електрически тротинетки в Бургас достигат критично ниво, като всяко второ легло в Отделението по неврохирургия в Университетската многопрофилна болница за активно лечение - Бургас (УМБАЛ - Бургас) е заето от пострадал при такъв инцидент. Голямата част от пациентите са туристи, а броят на произшествията се е увеличил двойно спрямо миналата година, според данни на полицията, информира БНТ.

Случаите нарастват с тревожна скорост

Всяка втора нощ, в която улиците на Бургас се осветяват от ярки светлини, е белязана от нови инциденти с електрически тротинетки. Макар че на всички подстъпи на главните пешеходни улици ясно е указано, че е забранено движението на превозни средства, тази мярка почти не се спазва. Камерите заснемат множество нарушения, включително бащи, които возят малките си деца на тротинетки - практика, която е абсолютно забранена.

За първото шестмесечие на 2024 година, настъпилите пътнотранспортни произшествия с водачи на индивидуални електрически превозни средства в областта са 27. Съставени са 6 акта и 168 фиша, като актовете са съставени за употреба на алкохол от страна на водачите“, обясни главен инспектор Пламен Николов, началник на „Пътна полиция“ - Бургас.

Мария Вълчева - пример за отговорно поведение

Сред масата от нарушители, Мария Вълчева е изключение. Единствено нея камерата заснема да бута тротинетката си по пешеходната част на центъра. „В момента вървя по пешеходната част в центъра, където е забранено. Надявам се все повече хора да го спазват, трябва да се внимава и да се кара с намалена скорост“, категорична е Мария.

Болницата прелива от пострадали

От началото на лятото, безразсъдни водачи на тротинетки напълниха неврохирургията в Бургас. Сред тях има и деца. „В един период 50% от броя на приетите бяха пострадали от тротинетки. Двама от тях бяха с фрактура на черепа, по-тежко пострадали, за съжаление единият почина“, каза д-р Стефан Шишков, началник на Отделението по неврохирургия в УМБАЛ-Бургас.

Скоростта и модификациите – основни проблеми

По закон, разрешената скорост на тротинетките е до 25 км/ч, но Общинският съвет в Бургас ограничи тази скорост по велоалеите в Морската градина до 8 км/ч. „Ограничението на скоростта е 8 км/ч в Морската градина, защото 20 км/ч е твърде висока скорост за придвижване в пешеходна зона, където децата бягат и не може да се спре толкова бързо“, подчерта Евелина Михалева, председател на Комисията по транспорт и безопасност на движението.

Някои от собствениците на тези превозни средства развалят фабричните настройки, премахват ограничението и ги карат с над 50 км/ч, отбеляза д-р Шишков.

Полицията взима мерки

Полицията в Бургас предприема редица мерки срещу нарушителите. Всяка седмица се провеждат мащабни акции, насочени към нарушителите с тротинетки, с цел намаляване на инцидентите и повишаване на безопасността на пешеходците.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    2
    джони
    Абе еби им майката, да се трепят, нооооо случили се на някой мой, ще има ебане без предпазни средства, вярвайте ми.
  • 7
    1
    Амиии
    Да се трепят! Да продължават!! Дано само да не пострада невинен!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари