Двоен празник в Бяла

11

Жителите и гостите на града отдадоха почит към хляба и труда на земеделците

Днес Община Бяла и Агенция „Арт Импрес“ - Русе организираха традиционния „Празник на Житото и Хляба“, който се превърна в двоен празник за града. Събитието се състоя в парк „Св. Пантелеймон“ в квартал гара Бяла, където жителите и гостите на града се събраха, за да отпразнуват както храмовия празник на църквата „Св. Пантелеймон“, така и труда на земеделците.

Началото на празника беше дадено в 09:00 часа, като специално осигурен транспорт превози желаещите от центъра на града до парка. Събитието привлече множество посетители, които имаха възможност да се насладят на богата фолклорна програма, представена на откритата сцена. Народни песни и танци оживиха атмосферата, а възстановките на обредите, свързани с жътвата, предизвикаха голям интерес сред присъстващите. Тези ритуали, които са дълбоко вкоренени в българското народно наследство, бяха пресъздадени с голямо внимание и уважение към традициите.

Една от атракциите на празника беше кулинарната изложба с ръчно изработени тестени изделия. Тези произведения на кулинарното изкуство, изготвени от представители на местните читалища и пенсионерски клубове, бяха истински празник за сетивата. Посетителите имаха възможност да дегустират разнообразни ястия, характерни за региона, и да се запознаят с местните кулинарни особености. Сред тях беше и традиционната за беленския край закуска, която се приготвяше на място.

Кулминацията на празника беше разчупването на традиционната витà баница, която миналата година постави балкански рекорд с диаметър от 358 см и тегло 185 кг. Тази година, организаторите отново успяха да създадат впечатляваща баница, която бе споделена между присъстващите. Този акт символизира общността и единството, които са в основата на българската народна мъдрост „няма по-голям от хляба“.

Организаторите на празника призоваха всички желаещи да се присъединят към събитието, като подчертаха значението на събирането и споделянето на радостта от добрата реколта. Празникът на Житото и Хляба не е просто фестивал, а възможност за възраждане на старите традиции и обичаи, които продължават да живеят в сърцата на българите.

Така, на този специален ден не само честваме храмовия празник на „Св. Пантелеймон“, но и отдаваме почит към земеделците, чийто труд носи на нашите трапези хляба - символ на живота и благополучието.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    3
    Гледам и си мисля:
    С толкова жито можехте да направите една панихида на беленската спинозна мумия, простото милиционерско лайно Маймунев!
  • 4
    2
    Супер
    Браво! Много хубаво беше! Догодина пак!
  • 5
    1
    Симеон
    Хубав празник без областни управители и служебни прессъобщения. Бяла се връща към нормалността БРАВО
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари