Две земетресения разлюлаха Гърция тази сутрин

0
И двата труса са с магнитуд над 4 по скалата на Рихтер
И двата труса са с магнитуд над 4 по скалата на Рихтер

И двата труса са с магнитуд над 4 по скалата на Рихтер

Две земетресения с магнитуд над 4 по скалата на Рихтер бяха регистрирани в Гърция рано сутринта на 7 октомври 2024 година. Първият трус с магнитуд 4.6 бе усетен на остров Крит, а вторият - с магнитуд 4.3, разтърси континенталната част на страната.

Според данни на сеизмолозите, първото земетресение е регистрирано в 08:54 часа местно време (05:54 часа координирано универсално време - UTC) в района на остров Крит. Епицентърът на труса е локализиран на 137 километра югоизточно от град Ираклион - най-големият град на острова, и на 72 километра югоизточно от град Йерапетра. Хипоцентърът на земетресението е на дълбочина 18 километра под земната повърхност.

Само 24 минути по-късно, в 09:18 часа местно време (06:18 часа UTC), силен трус разтърси и континенталната част на Гърция. Този път епицентърът бе локализиран на 46 километра северозападно от град Перистери - предградие на столицата Атина, и на 5 километра южно от град Тива. Земетресението бе с по-малка дълбочина - само 5 километра под земната повърхност, което го прави потенциално по-опасно за близките населени места.

Националната обсерватория в Атина, Геодинамичен институт, потвърди параметрите на второто земетресение. Няма официални данни за жертви или материални щети в резултат на тези природни бедствия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари