Две могили отбеляза 55 години от обявяването си за град

0
Празничното събитие събра жители и гости на града на площад „Филип Тотю“
Празничното събитие събра жители и гости на града на площад „Филип Тотю“ Снимка: Областна администрация - Русе

Празничното събитие събра жители и гости на града на площад „Филип Тотю“

Град Две могили отбеляза своята 55-а годишнина от обявяването си за град с празничен концерт, който се проведе късно снощи на площад „Филип Тотю“ пред Народно читалище „Св. св. Кирил и Методий – 1919“. Вълнуващото събитие събра жители и гости на града, които се насладиха на изпълненията на известната народна певица Гуна Иванова и дуета Ива и Велислава Костадинови. В празничната програма се включиха и деца от Центъра за професионално и личностно развитие в Две могили, които със своите изпълнения допълниха атмосферата на празника.

Важни гости и послания за бъдещето

Сред официалните гости на събитието бяха областният управител на Русе Драгомир Драганов, кметовете на съседните общини Бяла, Борово и Ценово – съответно Димитър Славов, Валентин Панайотов и д-р Петър Петров, както и общински съветници, кметове на кметства в общината и началникът на Районното полицейско управление главен инспектор Петър Ванев.

Областният управител Драгомир Драганов, който е и бивш кмет на община Две могили, поздрави присъстващите и подчерта важността на предприемчивостта и трудолюбието на местните жители. „Предприемчивостта и трудолюбието на хората от този красив край на България и стремежът им за стопански и духовен напредък заслужават безрезервна подкрепа“, заяви Драганов. Той призова към поставянето на нови амбициозни цели и акцентира на възможностите за реализиране на нови инфраструктурни, икономически и социални проекти, които да подобрят качеството на живот в общината.

Кметът на Две могили Божидар Борисов също се обърна към жителите на града, като подчерта решимостта на общинския екип да продължи да работи за благополучието на града. „Нека да си пожелаем този град да пребъде през годините, да сме заедно и сплотени занапред, като всеки даде своя принос за бъдещото развитие и просперитета на Две могили“, каза Борисов и благодари на всички, които са допринесли за развитието на общината.

Връчени отличия и признание

Кулминацията на празника беше връчването на отличията „Почетен гражданин“ и почетния знак „Филип Тотю“. За почетен гражданин на Две могили тази година беше избран д-р Бисер Петров, който има значителен принос в областта на здравеопазването в региона. Наградата „Филип Тотю“ беше връчена на Боян Тончев и Цветомир Панчев за техните заслуги в опазването и популяризирането на българския фолклор и танцово изкуство.

Също така, кметът Божидар Борисов удостои с кметския знак треньора на националния отбор по свободна борба Валентин Ангелов, роден в село Бъзовец. Неговият възпитаник Магомед Рамазанов постигна голям успех, ставайки олимпийски шампион в Париж.

Нови културни проекти и традиционен завършек

Празникът беше белязан и от представянето на нова песен за Филип Тотю, създадена по стихове на Койчо Пенчев, уредник на къщата-музей „Филип Тотю“ в Две могили. Това произведение допълни културната програма на вечерта, която по традиция завърши с тържествена заря, осветяваща небето над града и слагаща финал на паметния празник.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Дейба и гражданята, деба!
    Още помним табелата „Граждани, изхвърляйте си боклука на края на селото!“
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари