Две могили и Сливо поле дават начало на "Детско полицейско управление" 2024

0

Обучението включва часове по криминалистика и лична защита

Днес в Русенска област стартира петото издание на Националната програма "Детско полицейско управление". Инициативата, реализирана от Областната дирекция на Министерството на вътрешните работи (ОДМВР) - Русе, започна едновременно в градовете Две могили и Сливо поле.

В Средно общообразователно училище "Свети Свети Кирил и Методий" в град Две могили и Средно училище "Свети Паисий Хилендарски" в град Сливо поле се проведоха тържествени церемонии, с които бе дадено начало на двугодишното обучение на децата-доброволци.

В Две могили директорът на училището, госпожа Елка Маринова, и началникът на районното управление, главен инспектор Петър Ванев, подписаха споразумения и декларации за съвместна дейност по проекта. Същата процедура бе извършена и в Сливо поле между директора на училището, госпожа Мария Мирева, и началника на районното управление, главен инспектор Калоян Костов.

Учениците от трети "Б" клас в двете училища положиха тържествена клетва, с което официално станаха част от програмата. На събитията присъстваха кметът на община Две могили, Божидар Борисов, и неговият заместник Георги Великов, както и кметът на община Сливо поле, Валентин Атанасов, и заместникът му Михаил Чиликов.

За учениците от Две могили това е първото участие в програмата "Детско полицейско управление". Основната отговорност за организацията на заниманията и реализирането на планираните инициативи поемат инспектор Диана Шаханова от "Детска педагогическа стая" при Районно управление - Две могили и класният ръководител на трети "Б" клас, Дарина Янкова.

В Сливо поле децата от трети "Б" клас са четвъртият випуск, който ще премине обучението. Техни ръководители са инспектор Бисерка Донева от "Детска педагогическа стая" при Районно управление - Сливо поле и госпожа Силвия Лападжова от училището.

В обучението ще участват и други полицейски служители от районните управления в Две могили и Сливо поле, както и експерти от областната дирекция на МВР и регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Партниращи институции също ще се включат в програмата.

Националната програма "Детско полицейско управление" е инициатива на Министерството на вътрешните работи, реализирана от междуведомствена експертна работна група. В нея участват представители на МВР, Министерството на образованието и науката, Министерството на правосъдието, Български младежки червен кръст, Българска православна църква и Български туристически съюз.

Програмата стартира в Русенска област на 16 май 2016 година с участието на над 130 деца от шест учебни заведения. До момента в обучението са преминали над 400 ученици.

Целта на инициативата е децата-доброволци да получат знания и опит, които да споделят със своите връстници. Учебната програма включва часове по безопасно поведение на пътя, курс по лична защита, оръжезнание, криминалистика, участие в полицейски проверки и други. Учениците преминават и лекции за справяне с агресията и за вредата от наркотиците.

Основни партньори в реализирането на програмата в Русенска област са Регионалното управление на образованието - Русе, Български червен кръст, Българска православна църква - Русенска епархия, както и ръководители, учители и родители от съответните учебни заведения.

Очаква се скоро да бъдат открити проектите и в учебните заведения в градовете Русе и Бяла.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари