Двама депутати пострадаха при сбиване в турския парламент

0
Заседанието прекъсва три пъти заради сблъсъците
Заседанието прекъсва три пъти заради сблъсъците Снимка: Анадолска агенция

Заседанието прекъсва три пъти заради сблъсъците

Двама депутати от опозицията са пострадали при сбиване в турския парламент днес, съобщават местни опозиционни медии. Инцидентът е станал по време на обсъждане на положението на лишения от депутатски статут опозиционен депутат Джан Аталай. В резултат на конфликта народната представителка от прокюрдската Демократическа партия на народите (ДЕМ) Гюлистан Кочйигит и депутатът от кемалистката Народнорепубликанска партия (НРП) Окан Конуралп са били ранени.

Снимки от инцидента, публикувани в различни медии, показват кръв на пода в пленарната зала на турския Меджлис. Напрежението ескалирало след изказване на депутата Ахмет Шък от Работническата партия на Турция (ТИП), която е съюзник на прокюрдската партия ДЕМ. Шък отправил остри думи към управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), наричайки ги "безсрамници". Това провокирало група депутати от ПСР да нападнат Шък, което довело до сбиване в пленарната зала.

Заседанието на парламента е било прекъсвано три пъти в опит да се овладее ситуацията. Заместник-председателят на парламента Бекир Боздаг се е опитал да успокои депутатите, но усилията му не са дали резултат. Новинарският сайт "Битлис Хабер" посочва, че инцидентът се е случил по време на извънредно заседание, свикано заради случая с Джан Аталай.

Джан Аталай, заради когото днес парламентът се събра на извънредно заседание, е избран за депутат през май миналата година като представител на Работническата партия на Турция. През януари тази година той бе лишен от депутатския си статут. Аталай бе осъден на 18 години затвор през април 2022 година, след като бе признат за виновен за опит за сваляне на правителството чрез организиране на протестите в парка Гези през 2013 година, заедно с турския филантроп Осман Кавала и още шестима души.

Независимо от решенията на Конституционния съд на Турция, който постанови, че правата на Аталай са били нарушени, Касационният съд на два пъти отказа да го освободи. Това доведе до засилено напрежение сред опозиционните сили и днешното сбиване в парламента е поредното проявление на политическата нестабилност в страната.

Ситуацията остава напрегната, като опозиционните партии продължават да настояват за освобождаването на Аталай и други политически затворници, докато управляващата партия и нейните съюзници твърдят, че действията им са в рамките на закона.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари