Два празника отбелязваме на 27 юли

0
История и традиции на 27 юли в православния календар
История и традиции на 27 юли в православния календар

История и традиции на 27 юли в православния календар

Днес, 27 юли, Православната църква отбелязва празника на свети великомъченик Пантелеймон и светите Седмочисленици. Празникът на св. Пантелеймон е особено популярен, като народът го нарича Пантелей Пътник, свързвайки го с подходящия ден за пътуване. На този ден имен ден празнуват хората с имена като Добрин, Пантелей, Добри, Добрина, Пантелеймон, Пантелейка, Пантьо, Панко, Панчо и Пане.

История и живот на Св. Пантелеймон

Свети Пантелеймон, роден в град Никомидия (днешен Измит на азиатския бряг на Мраморно море, Турция), първоначално е носил името Панталеон, което в превод от гръцки означава "Лъв във всичко". След приемането на християнството, той променя името си на Пантелеймон, което означава "Всемилостив". Учейки се от знаменития лекар Евфросин, Пантелеймон става придворен лекар на император Максимиан. За съжаление, той е осъден на смърт заради отказа си да се поклони на езическите богове и е убит. Днес, част от мощите му се пазят в светогорския руски манастир "Св. Пантелеймон".

В България почитта към св. Пантелеймон датира от времето на Първата българска държава. В Преслав и Охрид са създадени два манастира, носещи неговото име, където са основани и медицински школи и лечебници. В София, в квартал Бояна, паметта на светеца се чества като храмов празник в едноименната църква. В цялата страна има множество храмове, параклиси и манастири, посветени на светеца, включително Присовския край Велико Търново, Обидимския край Добринище и манастирче близо до Смолян.

Празникът на Седмочислениците

На същия ден, 27 юли, се отбелязва и успението на свети Климент Охридски, един от седемте славянски просветители, познати като Седмочисленици. Този ден е отреден от Църквата за честване на св. Кирил и Методий, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. След смъртта на св. Методий през 885 година, учениците му, прогонени от Моравия, намират убежище в България. Цар Борис ги приема и им възлага задачата да просвещават народа.

Св. Климент Охридски основава просветна школа в Охрид, в която обучава 3050 ученици. През 896 година Цар Симеон го назначава за епископ на Дрембица или Велица, която включва и Охрид. Климент става известен с чудесата си и богоугодните си дела и умира през 916 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари