Дунавските овощари се борят със сушата и ниските изкупни цени

0
Браншът призовава за облекчен режим за сондажи
Браншът призовава за облекчен режим за сондажи Снимка: Асен Игнатов / Архив

Браншът призовава за облекчен режим за сондажи

Овощарите от Дунавския регион преживяват трудна година, белязана от суша, ниски добиви и незадоволителни изкупни цени. Това стана ясно от изявление на Николай Колев, председател на Управителния съвет на сдружение "Съюз на дунавските овощари", пред Българската телеграфна агенция (БТА).

Сушата - основен проблем за производителите

"Годината беше сушава с ниски добиви и лошо качество на продукцията", сподели Колев. Той подчерта, че липсата на функциониращи "Напоителни системи" в региона принуждава производителите да се справят самостоятелно с предизвикателствата на сушата.

Призив за национална стратегия

Председателят на сдружението настоя за разработване на национална стратегия за напояването и облекчаване на режима за получаване на разрешителни за сондажи. "В региони като нашия без напояване е невъзможно да се развива овощарство и зеленчукопроизводство", категоричен бе Колев.

Ниски изкупни цени

Освен проблемите с климатичните условия, овощарите се сблъскват и с ниски изкупни цени от страна на преработвателната промишленост. Колев отбеляза, че малкото останали фабрики изкупуват продукцията на цени под себестойността ѝ.

Предстоящо изложение "Дунавски овощари"

Въпреки трудностите, браншът се подготвя за седмото издание на изложението "Дунавски овощари" в Русе. Събитието ще се проведе на 16 ноември в зала "Арена Русе", като се очаква да привлече над 500 производители от региона и съседни области.

"Искаме да дадем платформа на нашите изложители да покажат плодовете на своя труд", заяви Николай Колев. Той добави, че е отправена покана и към министъра на земеделието и храните, който подкрепя организацията на изложението.

Акценти на изложението

Организаторите от "Съюз на дунавските овощари" си поставят амбициозната цел да представят цялата верига на стойността - от производителя до потребителя. Изложението ще включва:

  • Секция за торове и препарати за растителна защита
  • Посадъчен материал
  • Специализирана техника и оборудване за градината
  • Системи за капково напояване
  • Производители на амбалаж
  • Компании за сервиз и поддръжка
  • Банки и застрахователи
  • Агро консултации

Предвидени са възможности за обмяна на опит и добри практики между професионалистите в бранша. Специална презентационна сесия ще представи научни новости и полезна информация за сектора, водена от експерти в областта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари