Дунав Мост: Златна кокошка или тежко бреме за Русе?

2
Държавата печели стотици милиони от Дунав мост, но за Русе остава една кръгла - 0
Държавата печели стотици милиони от Дунав мост, но за Русе остава една кръгла - 0

Държавата печели стотици милиони от Дунав мост, но за Русе остава една кръгла - 0

Откакто Дунав мост е пуснат в експлоатация, той се превърна не само в символ на връзката между България и Румъния, но и в нещо като модерен Херкулесов стълб за транспортния коридор №9. Но докато мостът трупа злато в държавния бюджет, жителите на Русе чувстват всеки тежкотоварен гигант, който минава през града им, като трън в петата.

Народният представител Иван Белчев, с лупа в ръка и цифри в главата, разкрива една не особено весела картина: средно 2500 тежкотоварни автомобила на ден, които превръщат града в нещо средно между паркинг и писта за Формула 1. Задръстванията са вече част от градския фолклор, а шумът и прахът? Е, те са новите съседи, които никой не е канил.

Но нека погледнем числата, защото те, както казват, не лъжат. За периода от 2017 до 2021 година, Дунав мост е донесъл на държавата внушителните 132 979 892 лева от такси. А колко от този златен поток е отишъл за поддръжка на самия мост? Смътните 0.21%, или 278 662 лева. Това е като да хвърлиш монета в морето и да очакваш да се построи нов мост.

А сега, нека говорим за ремонта. 45 милиона лева за основен ремонт, който ще накара русенци да си спомнят за спокойните дни без строителен шум и прах, както се спомняме за динозаврите – с носталгия и малко недоверие.

Белчев предлага част от приходите от моста да се върнат в Русе, не за да се построи поредният паметник на "промяната", а за нещо по-прозаично и полезно: шумоизолиращи съоръжения, озеленяване, може би дори и малко чист въздух. Предложението му звучи разумно, почти толкова разумно, колкото да не пускаш слон в стъкларски магазин.

Въпросът към министъра на финансите, е прост: "Може ли малко от това злато да се върне там, където се чупят пружините на леглата от тежките камиони?"

Но докато бюрократите пресмятат, русенци продължават да живеят в симфония от клаксони и рев на двигатели, мечтаейки за деня, в който "преминаването през моста" ще означава нещо повече от просто още един работен ден за техния град.

И така, Дунав мост продължава да стои – величествен и полезен за икономиката, но за Русе? Там той е по-скоро като тежка корона, която градът носи, надявайки се един ден тежестта й да се облекчи с малко от златото, което тя носи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    11
    До другарите
    БКП БСП ДС ДБ ДСБ ДаБ ГЕРБ ПП НДСВ ДПС СДС ВМРО - СЪБОРИХТЕ МОСТА БОКЛУЦИ ТАКИВА ОТ КРАЖБИ.
  • 9
    10
    ГРОБ=ДПС=БКП
    Да "благодарим" на герберастита, депесарите и кумуягите, които НЕ гласуваха таксите от Дунав мост да постъпват в местния бюджет (най-вече на вмирисаната дуловска Деса)! Не че Бенчо щеше да ги оправи по предназначение де!
  • 7
    9
    Цеко
    Само преди избори се сещат, ама много се изтърка тоя номер
  • 9
    8
    daskal
    Майната му на Белчев! Той само отново припомня този проблем, който стои на дневен ред от десетилетия. Защо никой от депутатите ни, кметовете и областните управители досега не направиха нищо. Това е световен скандал! Дълги години таксите от моста в Румъния оставаха за ОБЩИНА ГЮРГЕВО. Сега (доколкото знам) се делят между общината и държавата. А нашата държава продължава пренебрежителното и враждебно отношение към Северна България. За Русе да не говорим. Подигравките с присвояването на таксите от моста и гаврата с обещанията за магистрала и нов мост от десетилетия са достатъчно доказателство.
  • 5
    7
    Мухахахахаха
    Вече беше отправен този въпрос,нека пак: колко плаща ушатият ПеПеруга Ибан ЗаБелчев за да се постват статии с неговите "разследвания" ? Защо Ибан ЗаБелчев не водеше тези "разследвания",когато Простото/Ококореното бяха на власт,а Лъжлив Съби Еконтски транспортен министър с идеята да строи 10 моста на Дунав и 30 тунела под Стара планина ?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари