Драматичен театър "Сава Огнянов" представя богата програма през октомври

0

Октомври носи богатство от театрални изживявания за жителите и гостите на Русе

Драматичен театър "Сава Огнянов" в град Русе предлага изключително разнообразна и вълнуваща програма през месец октомври. Освен собствените постановки, театърът ще бъде домакин на Международния театрален фестивал "Есенни театрални срещи в Русе", който ще се проведе от 8 до 13 октомври. Фестивалът ще събере на една сцена редица звезди от театралното, литературното и филмовото изкуство.

Сред изтъкнатите имена, които ще зарадват русенската публика, са писателката Здравка Евтимова, авторката Мария Касимова-Моасе, актрисата Цветана Манева, актьорът Александър Сано, журналистът Георги Тошев и комикът Димитър Коцев - Шошо. Голяма част от събитията в програмата са с вход свободен, което ще позволи на повече ценители да се насладят на културните изяви.

Фестивалът се осъществява с подкрепата на Министерството на културата и Община Русе чрез програма "Култура". Основен организатор е Катя Костова, председател на сдружение "Кауза Пещера", а Драматичен театър "Сава Огнянов" е партньор в инициативата за провеждането на фестивала в Русе.

Акценти от програмата

Театралният октомври ще започне на 8 октомври в 19:00 часа на Голяма сцена с откриването на фестивала и спектакъла "Странна случка с куче през нощта". Режисьор на постановката е Боян Иванов, а в главната роля ще видим Калоян Желев, носител на наградата "Икар" 2024 за дебют.

На 9 октомври от 19:00 часа на Голяма сцена ще бъде представен спектакълът "Моята вечер, твоята нощ" на режисьора Димитър Коцев - Шошо, в който участват Александър Сано и Мартина Апостолова.

Същия ден, отново от 19:00 часа, но на Голяма сцена в Доходното здание, публиката ще може да се наслади на моноспектакъла "Кармен" с участието на Биляна Драгичевич-Пройковска от Република Северна Македония. Постановката е на Драматичен театър - Скопие с режисьор Деян Пройковски.

На 11 октомври от 18:00 часа на Камерна сцена Мария Касимова-Моасе ще представи най-новата си продукция "Червена звезда, блок 28". По-късно същата вечер, от 20:00 часа, Драматичен театър - Пловдив ще представи спектакъла "Ръкомахане в Спокàн" с режисьор Елица Йовчева.

12 октомври ще бъде белязан от втората премиера на "Опит за летене" по Йордан Радичков, режисирана от Недялко Делчев. Представлението ще започне в 19:00 часа на Голяма сцена.

Закриването на фестивала "Есенни театрални срещи в Русе" ще се състои на 13 октомври със спектакъла "Честит рожден ден, Цветана" на режисьорката Яна Борисова.

Съпътстващи събития

В рамките на фестивала всеки ден ще се провеждат "Срещи с автограф", представяния на книги и списания, както и изложба. Специално внимание заслужават двата документални филма на Георги Тошев, посветени на актрисите Татяна Лолова и Цветана Манева.

Продължение на театралния сезон

След приключването на фестивала, Драматичен театър "Сава Огнянов" продължава да радва публиката си с разнообразна програма:

  • На 18 октомври от 19:00 часа в Камерна зала ще се състои втората премиера на "БИФЕМ" с режисьор Ростислав Георгиев.
  • 23 октомври е запазен за "Духът на поета" от Стефан Цанев, режисиран от Ивайло Ненов.
  • На 25 октомври от 19:00 часа на Голяма сцена ще бъде представен "Куцльото от забутания остров" по Мартин Макдона, режисиран от Пламен Марков, с участието на Мариан Бачев в една от главните роли.
  • 29 октомври ще донесе музикално разнообразие с гостуването на Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов" - Велико Търново и тяхната постановка на оперетата "Страната на усмивките" от Франц Лехар, под диригентската палка на Георги Патриков.
  • Месецът ще завърши на 30 октомври от 19:00 часа на Голяма сцена в Доходното здание със спектакъла "Крали Марко - последната балканска легенда", режисиран от Анастасия Събева. Елена Нацариду спечели наградата "Аскеер" 2024 за костюмографията на тази постановка.

Билети за всички представления могат да бъдат закупени онлайн на www.entase.bg/dtruse или на касата на театъра. Работното време на билетната каса е от 10:00 до 14:00 часа и от 14:30 до 18:00 часа. За повече информация, посетете официалния сайт на театъра: https://www.rusetheatre.com/

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари