Драгомир Стойнев: Министърът на енергетиката няма отговор за финансовата стабилност на „Мини Марица - изток“

0
Владимир Малинов е отложил отговора на актуален въпрос, зададен от депутата
Владимир Малинов е отложил отговора на актуален въпрос, зададен от депутата Снимка: БСП

Владимир Малинов е отложил отговора на актуален въпрос, зададен от депутата

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов е отложил отговора на актуален въпрос, зададен от депутата Драгомир Стойнев, относно статуса на нотификацията от Европейската комисия за гласуваните от предишния състав на Народното събрание 250 милиона лева годишно за четиригодишен период. Тази информация беше разпространена от Областния съвет на БСП - Стара Загора.

Драгомир Стойнев, който е бивш министър на енергетиката и настоящ депутат, представляващ региона в Народното събрание, изрази своето недоволство от отлагането на отговора. Според него това е индикация, че министър Малинов няма готов отговор, въпреки че по време на изборите е демонстрирал активна подкрепа за ГЕРБ.

Според БСП, подкрепата на миньори и синдикати за ГЕРБ по време на последните парламентарни избори вече дава своите плодове. На 5 юни, в края на кампанията, служебният министър на енергетиката лично посети „Мини Марица-изток“, за да увери, че докато Европейската комисия не се произнесе по решението на Народното събрание за осигуряване на 250 милиона лева годишно за следващите четири години, финансовата стабилност на мините ще бъде гарантирана със 100 милиона лева кредитна линия от Българския енергиен холдинг (БЕХ) и 50 милиона лева заем от търговска банка. Засега обаче, в мините са постъпили само 50 милиона лева от заема, а постъпването на останалите 100 милиона лева е под въпрос.

Официалното съобщение на Министерството на енергетиката уточнява, че целесъобразността на изразходването на тези средства трябва да бъде обоснована от мините при възникващи нужди.

Пред медиите Драгомир Стойнев коментира, че миньорите и енергетиците са "заложници на хаоса и безпомощността в управлението на българската енергетика". Той подчерта, че „Мини Марица - изток“ се намират в кризисна ситуация по отношение на изплащане на възнаграждения и финансиране на оперативна дейност, като изходът от кризата зависи от адекватните и професионални действия на политическото ръководство на енергийния сектор.

„Политическият блокаж пречи да се върви към решаване на проблемите на Маришкия басейн. Необходимо е редовно правителство с много висока експертност в енергетиката и незабавни действия за финансово стабилизиране на мините и за предоговаряне на Зелената сделка на ниво ЕС. Не виждам как това ще стане сега и съм искрено притеснен. Събитията от последните дни показват, че партийният егоизъм надделява над интереса на обществото. Надявам се миньори, енергетици и синдикати да видят поредния сигнал и да разберат, че решението на техните проблеми не е в досега управляващите“, каза още Стойнев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Аз
    Този Малинов въобще компетентен ли е.Взех да се съмнявам още като говореше неверни неща за АЕЦ Козлодуй.Фигурант.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари