Драгомир Драганов отхвърли слуховете за затваряне на Дунав мост

0
При ремонта на асфалтовата настилка между 10 и 14 юни ще се затварят определени участъци в едната лента на съоръжението
При ремонта на асфалтовата настилка между 10 и 14 юни ще се затварят определени участъци в едната лента на съоръжението Снимка: Областна администрация - Русе

При ремонта на асфалтовата настилка между 10 и 14 юни ще се затварят определени участъци в едната лента на съоръжението

Областният управител на Русе Драгомир Драганов категорично опроверга разпространената информация от румънски медии, че Дунав мост ще бъде изцяло затворен по време на предстоящия основен ремонт. В своето изявление Драганов подчерта, че „това е невярна информация, няма да бъде затварян мостът. Нещата ще се случват по същия начин, както при ремонта на асфалтовата настилка между 10 и 14 юни, т.е. ще се затварят единствено определени участъци в едната лента на съоръжението, като леките коли и камиони ще преминават двупосочно в другата лента. Движението ще се регулира от светофарни уредби“.

Драганов добави, че по време на ремонтните дейности през юни не са възникнали проблеми с пропускателната способност на моста, като трафикът е бил на същото ниво, както когато ремонт не е извършван. Той подчерта необходимостта от своевременно започване на ремонта, за да се избегнат допълнителни усложнения и удължаване на работите до 2026 година, което би включвало и летния сезон тогава. „По-добре е да започнем навреме ремонта, защото през 2026 г. очакваме още по-голям трафик през мостовото съоръжение, допълни той. Според областния управител, не се очакват толкова големи задръствания, каквито е имало при ремонта на румънската страна преди около десет години.

Ремонтът на българския участък на Дунав мост при Русе ще започне от естакадната част на съоръжението, която се намира в самото начало на конструкцията. Първият участък, по който ще се работи, е с дължина около 400 метра и ще обхваща лентата за влизане в България. Дейностите в този участък ще продължат приблизително пет месеца, като първоначално ще бъдат затворени около 200 метра от едната лента. Движението ще се регулира със светофарни уредби, които при необходимост ще бъдат ръчно нагласяни.

Преди два дни в Държавен вестник беше публикувано съобщение за издадено разрешение за строеж, а самият ремонт се очаква да започне до средата на месеца, като има вероятност да стартира още през следващата седмица. Такъв ремонт не е извършван от въвеждането на съоръжението в експлоатация преди 70 години. Последните по-сериозни дейности по моста са извършени преди повече от 22 години с укрепване на фугите и подмяна на хидроизолацията и асфалтовата настилка през 2011 година.

Техническият проект за ремонта предвижда цялостна подмяна на асфалтовата настилка, панелите, хидроизолацията, нови ограничителни системи, маркировка и други. Изпълнител на основния ремонт на Дунав мост е ДЗЗД „Дунав мост“, със стойност на проекта 44 877 228,68 лева с ДДС. Срокът за изпълнение на строителните работи е 730 дни. Строителният надзор ще осъществява ДЗЗД „Дунав мост-ПИИ-Строл“, чийто договор е на стойност 848 400 лева с ДДС.

Очакванията са ремонтните дейности да преминат без сериозни затруднения за преминаващите превозни средства, като се осигурят необходимите условия за безопасност и нормално функциониране на съоръжението през целия период на работите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    След Д.Д
    Как живяхме досега без такава инициативна и отговорна персона като г- н Драгомир Драганов? Да започва календара преди Д. Д и след Д. Д. Аман от хрантутници!!!
  • 3
    2
    До Др.Драганов
    Преди изказване за съоръжението "ДУНАВ МОСТ" и промените в работно време и предстоящи ремонти,моля консултирайте се с природното интелектуално явление И.Белчев.Без неговата компетентна намеса в Русе нищо не става и не се случва както трябва Благодаря Ви за вниманието.
  • 8
    1
    русенец
    10 до 14 юни.. ???? Алооо редактора, слънчаса ли. Днес сме вече 4 юли.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Брато, излез. Чакам те долу!
- Не мога, брат! У нас е ад!
- Айде, като заспи сатаната, ела да пием по бира!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари