Доналд Туск обвини бобрите за наводненията в Централна Европа

0
Експерти и опозиция оспорват твърденията на премиера за ролята на гризачите в бедствието
Експерти и опозиция оспорват твърденията на премиера за ролята на гризачите в бедствието

Експерти и опозиция оспорват твърденията на премиера за ролята на гризачите в бедствието

Неочакван обрат в борбата с природните бедствия настъпи в Полша, когато премиерът Доналд Туск посочи бобрите като виновници за изострянето на проблемите с наводненията в Централна Европа. Това изявление предизвика смесени реакции сред експерти, политици и обществеността.

Туск: Бобрите застрашават инфраструктурата

По време на кризисно правителствено заседание във Вроцлав, свикано заради наводненията, взели най-малко 16 жертви в Полша и Чехия, Доналд Туск изненадващо насочи вниманието към дейността на бобрите. Премиерът изрази загриженост за безопасността на язовирите и дигите, които според него са застрашени от тези животни.

"Понякога трябва да избирате между любовта към животните и безопасността на градовете и селата и стабилността на язовирите", заяви Туск, цитиран от полското издание "Онет". Той добави: "Направете всичко възможно, а аз ще защитя решенията".

Научни аргументи и политически подтекст

Някои изследователи подкрепят тезата на Туск, твърдейки, че бобровите язовири могат да повредят речните брегове, да отслабят дигите и да увеличат риска от наводнения. Въпреки това, редица експерти оспорват това мнение.

Анджей Чех, еколог и специалист по бобрите, определи думите на Туск като "глупости" пред изданието "Политико". Той обвини правителството във Варшава, че използва бобрите за "чисто политически" цели.

Исторически прецедент и политически реакции

Изявлението на Туск предизвика спомени за наводнението в Полша през 2010 година, когато тогавашният министър на вътрешните работи Йежи Милер нареди отстрел на бобри в близост до насипи в Западнопомеранското войводство.

Опозиционната партия "Право и справедливост" реагира остро на изказването на премиера. Депутатът Марчин Оцепа се подигра на Туск в парламента, питайки: "Нима тези бобри са виновни за бурята „Борис" или за липсата на координация между държавни служители и местни власти?"

Експертни мнения и алтернативни гледни точки

Професор Артур Магнушевски от Варшавския университет посочи друг проблем - игнорирането на картите на риска от наводнения от страна на местните власти. Според него, често се дават разрешения за строежи в застрашени райони, въпреки наличната информация.

Адам Робински, автор на книгата "Дворци на вода. По следите на полските бобри", предлага исторически контекст, припомняйки влиянието на бобрите върху ландшафта на Британските острови преди хилядолетия.

Обществена реакция и медийни коментари

Полските медии реагираха критично на изявлението на Туск. "Газета Виборча" го определи като "глупости", а "Тигодник повшечни" припомни предизборните обещания на Туск за опазване на околната среда.

Изданието "Финанси" насочи вниманието към по-широките проблеми на урбанизацията и планирането, които допринасят за уязвимостта към наводнения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    Петя
    Предварително-извинение,само цитирам:Изяш бобър,спаси дърво.А дали не е валидно следното:На кривата ракета,космосът и пречи.
  • 2
    2
    русенец
    Ама демократичните народи в Ойропата какви интересни същества си избраха за водачи - кой бабоеб, кой писач на детски приказки, кой застаряваща гинеколожка и изобщо всичките абсолютни идиоти!
  • 3
    1
    Бобъра
    На Туск да му еба путката майна евроГейска да му еба в гъза и после в устата
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари