Докъде е стигнал строежът на АМ "Хемус"

14
Строителството на магистралата между Боаза и Дерманци напредва с бързи темпове
Строителството на магистралата между Боаза и Дерманци напредва с бързи темпове

Строителството на магистралата между Боаза и Дерманци напредва с бързи темпове

Строителството на автомагистрала "Хемус" в участъка от Боаза до пътен възел "Дерманци" продължава с ускорени темпове, обхващайки дължина от 15,26 километра. Този нов участък започва от километър 87+800 и завършва на път III-307 (Дерманци-Угърчин) при километър 103+060. В рамките на този проект ще бъдат изградени два пътни възела - "Боаза" (при километър 88+530) и "Дерманци" (при километър 98+150), които ще улеснят движението и ще осигурят по-добра свързаност в региона.

Основни характеристики на участъка

Участъкът от Боаза до пътен възел "Дерманци" е с дължина 15,26 километра и включва множество важни инфраструктурни елементи:

  • Дължина: 15,26 километра
  • Пътни възли: Два - "Боаза" и "Дерманци"
  • Мостови съоръжения: Четири моста, които пресичат река Вит
  • Виадукти: Два виадукта, най-високият от които достига 36 метра
  • Селскостопански подлези: Четири
  • Селскостопански надлези: Два
  • Площадка за отдих: Западно от село Торос при километър 94+200

Детайли за съоръженията

Четирите моста, пресичащи река Вит, имат обща дължина от 2995 метра, което представлява 20% от цялата дължина на участъка. Двата виадукта ще осигуряват преминаване над различни препятствия, като най-високият достига внушителните 36 метра. Това ще подобри значително транспортната мрежа и ще улесни пътуванията в региона.

Напредък на строителството

Съгласно последните данни, строителството на участъка е достигнало приблизително 68% завършеност. Работите включват изкопи, насипи и изграждане на големите съоръжения. През 2024 година строителните дейности са възобновени активно след зимния сезон, като за проекта са осигурени над 233,6 милиона лева от републиканския бюджет. Това финансиране е от съществено значение за продължаването и завършването на проекта в срок.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    3
    Кур за Путин
    Борисовите схеми с финансирането и краденето на пари по тоя проект провалиха строежа когато ГЕРБ паднаха. При смяна на властта и при доказани престъпни схеми на действие, няма как да не се забави строителството. Лошото е, че Прокуратурата спаси Борисов и останалите съучастници от набутване в затвора. Като падне Путин обаче цялата тая престъпна сган от политици, магистрати и държавни служители ще бъде набутана за дълго в панделата.
  • 3
    2
    Мотикар
    Ако ,Беше Борисов,досега магистралата щеше да стигне до Търново. Канадеца,Кокорчо,Гнома,и Бойкокев разсипаха държавата.Три години нямаше метър построена магистрала.Зеленяците пак атакуват Струма.Това са безродници.
  • 4
    1
    Самуилов
    На оная истеричка, която спря строителството, сигурно и се къса сърцето!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари