Добромир Добрев: Пожарникарите работят със защитни облекла с изтекла преди 5 години годност

2
Недоволството в МВР може да доведе до ежедневни протести, предупреди той
Недоволството в МВР може да доведе до ежедневни протести, предупреди той

Недоволството в МВР може да доведе до ежедневни протести, предупреди той

Последната доставка на защитни облекла за пожарникарите е преди 10 години, а срокът за експлоатацията им - 5 години. Това означава, че пет години те работят без защитни облекла. Най-вероятно каските им не са достатъчно качествени. Това каза Добромир Добрев, зам.-председател на Централен полицейски синдикат, в студиото на ''Денят на живо" по NOVA.

Недоволството сред полицаите и пожарникарите в България нараства поради ниските заплати и остарялото оборудване. Според Добрев стартовата заплата на полицаи и пожарникари е 1466 лева, което е по-малко от началната заплата в супермаркет, където стартовото възнаграждение е 2000 лева. Това поражда сериозно напрежение сред служителите на Министерството на вътрешните работи (МВР), които се чувстват недооценени.

Добрев предупреди, че ако не се предприемат мерки за увеличаване на заплатите, може да се стигне до ежедневни протести. Той подчерта, че министър Стоянов е изразил притеснение, че предвиденото увеличение на заплатите може да не се осъществи, тъй като бюджетната процедура за 2025 година все още не е завършена. За да се осигурят необходимите средства, около 600 милиона лева трябва да бъдат включени в бюджета, заедно с допълнителни средства за капиталови разходи, оборудване и нова техника.

Особено тревожно е състоянието на оборудването на пожарникарите. Последната доставка на защитни облекла е била преди 10 години, а техният експлоатационен срок е пет години. Това означава, че от пет години пожарникарите работят без адекватна защита, което представлява сериозен риск за тяхната безопасност. Каските също не са на необходимото ниво, което допълнително усложнява ситуацията.

Друг проблем, който изисква внимание, е наличието на 6400 пенсионери, работещи в МВР. Според Добрев, трябва да се създаде механизъм за поетапно освобождаване на тези служители, за да се освежи персоналът и да се даде възможност за млади кадри да се включат в системата.

Синдикатът настоява заплатите на полицаите и пожарникарите да бъдат обвързани със социално измерим критерий, като среднобюджетната заплата за второто тримесечие на предходната година. Това би означавало увеличение на заплатите с между 600 и 700 лева. Началната заплата за нов служител на най-ниската изпълнителна длъжност трябва да бъде 2640 лева, а масовите полицаи трябва да започват на 2200 лева. Лицата с висше образование, работещи на трудов договор, ще взимат 1760 лева, а тези със средно - 1320 лева.

Настоящата ситуация подчертава необходимостта от сериозни реформи и инвестиции в системата на МВР, за да се осигури адекватно възнаграждение и безопасност на служителите, които изпълняват ключови функции в обществото.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    Интересно
    след като в бюджета на МВР има параграф за работно облекло, какво е отчетено по него - ако средствата са разходвани, но не за закупуване на работното облекло, то тогава за какво. Я видим Инспекцията по труда дето ходи по малки магазинчета да тормози дребните собственици че не съхраняват правилника за вътрешния ред, защо не отиде да виде спазват ли се разпоредбите по безопасност на труда за едни рискови професии?! или МВР е изъвн контролната дейност на Инспекцията по труда?!?
  • 2
    3
    SOS
    Да ги съблекат и занесат в парламента,и в министерството,на онези тъпи мутри,гангстери и мафиоти, долни крадци и мошеници,които се търкалят по столовете и дремят по цял ден...
  • 4
    2
    Алооо, МВР то,
    нямате мъни за нашите защитници и спасители - пожарникарите.? А лукс коли купихте за търтеите в канцелариите. Защо ли, защото някой прибра комисионната, затова.
  • 4
    1
    Въпрос
    А бмвта за онея курви кат има нали!!???????????
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

В България да имаш проблем с алкохола означава, да ти свърши пиенето!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари