До 12 октомври приемат заявления за подвижна избирателна кутия в Русе

0
Община Русе с важна информация за хора с увреждания и променен адрес
Община Русе с важна информация за хора с увреждания и променен адрес Снимка: Община Русе

Община Русе с важна информация за хора с увреждания и променен адрес

Община Русе излезе с важно съобщение относно предстоящите избори за народни представители, насрочени за 27 октомври 2024 година. Информацията е от особено значение за избиратели с трайни увреждания и тези, които желаят да гласуват по настоящ адрес.

Според общинската администрация, гражданите с трайни увреждания, които не могат да упражнят правото си на глас в изборното помещение, но желаят да гласуват, трябва да заявят това в писмена форма до 12 октомври 2024 година (събота) включително. За целта се използва специално разработеното Приложение № 62-НС.

Важно е да се отбележи, че дори след изтичането на този срок, избирателите с увреждания все още имат възможност да гласуват с подвижна избирателна кутия. Това може да стане, ако заявят желанието си не по-късно от 21 октомври 2024 година - 5 дни преди изборния ден. Условието е на територията на съответното населено място да е назначена подвижна избирателна комисия.

Заявлението трябва да бъде саморъчно подписано от избирателя. То може да бъде подадено лично, чрез упълномощено лице или изпратено по пощата, факс или като електронно заявление през интернет страницата на Община Русе. Заявленията се подават по постоянен адрес или по настоящ адрес, в случай че лицето е подало заявление по член 36 от Изборния кодекс за гласуване по настоящ адрес и е вписано в избирателния списък там.

Общината подчертава, че при подаване на електронно заявление не се изисква електронен подпис, което значително улеснява процеса за гражданите.

За избирателите, чийто постоянен и настоящ адрес са в различни населени места, съществува възможност да бъдат вписани в избирателните списъци по настоящ адрес. За целта те трябва да подадат писмено заявление (Приложение №20-НС) в населеното място по настоящ адрес до 12 октомври 2024 година (събота) включително.

Електронните заявления за вписване в избирателен списък по настоящ адрес могат да бъдат подадени чрез интернет страницата на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГД ГРАО) на адрес: https://regna.grao.bg/.

След 15 октомври 2024 година гражданите, подали заявление за гласуване по настоящ адрес, ще могат да направят справка за адреса на избирателната си секция в окончателните избирателни списъци.

За удобство на гражданите, Община Русе е организирала приемането на заявления в Зала 1 в сградата на Общината, намираща се на площад "Свобода" № 6. Заявления се приемат всеки работен ден от 9:00 до 11:45 часа и от 13:30 до 17:00 часа. На 12 октомври (събота) ще има възможност за подаване на заявления в същата зала от 9:00 до 17:00 часа без прекъсване.

За допълнителни справки и информация относно избирателните списъци, гражданите могат да посетят Зала 1 или да се обадят на телефони: 082/882-773, 082/881-612 и 082/881-671.

Община Русе призовава всички граждани да се възползват от предоставените възможности и да упражнят правото си на глас, като спазват обявените срокове и процедури. Това ще гарантира безпроблемното протичане на изборния процес и ще осигури възможност на всички граждани да участват в избора на своите представители в Народното събрание.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари