Днес почитаме Света Великомъченица Христина

0
Имен ден празнуват Христина, Христин, Кристина и Кристиян
Имен ден празнуват Христина, Христин, Кристина и Кристиян

Имен ден празнуват Христина, Христин, Кристина и Кристиян

На 24 юли православната църква почита паметта на Света Великомъченица Христина, свята мъченица, която остана вярна на своята вяра и плати с живота си за това. Родена в град Тир, Христина е отгледана от родители, които били ревностни езичници. Въпреки това, тя получила име, което сякаш предвещавало бъдещето ѝ като християнка - Христина, което идва от името на Христос.

Христина била дъщеря на управителя на Тир, известен със своето жестоко отношение към християните. Когато пораснала, тя сама достигнала до познанието за Бога и отхвърлила езическите вярвания, като счупила всички домашни сребърни и златни идоли и ги изхвърлила. Това действие разгневило баща ѝ, който, в опит да я върне към езическите обичаи, я подложил на ужасни изтезания.

Смелостта и вярата на Христина не били поклатени дори от най-страшните мъчения. Тя с непоколебима твърдост изповядала вярата си в Христа, което довело до жестоки последствия. След като баща ѝ внезапно починал, новите управители на града, Дион и Юлиян, продължили мъченията над младата девица. Юлиян, който бил известен с особена жестокост, наредил Христина да бъде убита с железни копия от войниците.

Света Великомъченица Христина завършила своя земен път, предавайки своята душа в ръцете на Господ. Тя е почитана като свята мъченица заради своята непоколебима вяра и отдаденост на Христовото учение, въпреки неимоверните страдания, които изтърпяла.

На 24 юли имен ден празнуват всички, носещи името Христина, Христин, Кристина, Кристин и Кристиян. В този ден православните вярващи си спомнят за великомъченицата и почитат нейната жертва, като се молят за мир и любов в техните сърца и домове.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари