Дипломат на Беларус в Германия падна от жилищен блок

0
Той беше отзован от поста си по-рано тази година от беларуския лидер Александър Лукашенко
Той беше отзован от поста си по-рано тази година от беларуския лидер Александър Лукашенко Снимка: МИД Беларуси

Той беше отзован от поста си по-рано тази година от беларуския лидер Александър Лукашенко

Бившият посланик на Беларус в Германия Денис Сидоренко е починал неочаквано на 48-годишна възраст, съобщи тази седмица правителството на Беларус, предаде bTV.

След като служи в Германия от 2016 г., той беше отзован от поста си в Берлин по-рано тази година от беларуския лидер Александър Лукашенко и не получи нова длъжност, пише „Дойче веле“.

Какво знаем досега?

Независимата беларуска медия Nasha Niva съобщи, че Сидоренко е паднал смъртоносно от жилищен блок в столицата на страната Минск на 23 юни.

Според Nasha Niva той се е самоубил, след като е бил разпитван многократно от службите за сигурност на Беларус.

Медията се позовава на неразкрит източник, според който бившият посланик "постоянно е бил подлаган на полиграф и разпити".

Опозиционният политик Павел Латушко, който живее в изгнание в Европейския съюз, заяви пред беларуския интернет портал "Зеркало", че Денис Сидоренко се е върнал в Беларус и се е превърнал в проблем за силовия апарат на страната.

Според „Зеркало“ Сидоренко е преживял силен психологически стрес от разпитите.

В изявление на Министерството на външните работи, публикувано във Фейсбук в сряда, се казва, че смъртта на Денис Сидоренко е "голяма загуба за дипломатическото семейство на Беларус".

Министерството го описва като "талантлив и отговорен дипломат, професионалист и патриот, спечелил заслужения авторитет и уважението на своите колеги и партньори както в Беларус, така и далеч зад нейните граници".

Не беше предоставена официална информация за причината за смъртта.

Министърът на външните работи на Беларус Владимир Макей също почина неочаквано през ноември 2022 г. на 64-годишна възраст от сърдечен удар, за който независимите медии първоначално твърдяха, че е инфаркт.

Няколко месеца по-късно Nasha Niva съобщи, че Макей се е самоубил. Вестникът твърди, че той е бил пренебрегнат от Лукашенко и е имал семейни проблеми.

Беларус - авторитарна държава и близък съюзник на Русия

Александър Лукашенко е определян като последния диктатор в Европа и управлява Беларус с железен юмрук от 1994 г. насам.

След като официалните резултати от изборите в страната през 2020 г. дадоха на Лукашенко шести мандат, оплакванията на опозицията, че вотът е бил манипулиран, предизвикаха масови протести в цялата страна.

Президентът бързо предприе мащабни репресии срещу инакомислещите и бяха задържани около 35 000 души.

Много от протестиращите бяха пребити от полицията, а най-изявените опозиционери в Беларус или избягаха от страната, или бяха хвърлени в затвора.

Беларус е близък съюзник на Русия и напълно подкрепи инвазията на руския президент Владимир Путин в Украйна.

Страната е обект на западни санкции поради нарушения на правата на човека, свързани с чистката след изборите и подкрепата на правителството за войната на Русия в Украйна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какво правите с ракията, която остава?
- Не разбирам въпроса!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари