Димитър Марковски: Мотивите на Румен Радев са несъстоятелни, готови сме за ефективни стачки

0
Това е опасно, притеснително, вредно за хората, затормозяващо правосъдието в държавата, но при тези обстоятелства е нужно
Това е опасно, притеснително, вредно за хората, затормозяващо правосъдието в държавата, но при тези обстоятелства е нужно Снимка: Кадър Bulgaria ON AIR

Това е опасно, притеснително, вредно за хората, затормозяващо правосъдието в държавата, но при тези обстоятелства е нужно

Адвокатската общност в България е на ръба на стачни действия след наложеното вето от президента Румен Радев върху промените в Закона за адвокатурата. Това развитие на събитията предизвика остра реакция сред правните експерти, които виждат в президентското вето пречка пред подобряването на правосъдната система в страната.

Димитър Марковски, изтъкнат представител на адвокатската гилдия, изрази категорична позиция по въпроса в интервю за телевизия Bulgaria ON AIR. Той заяви: "Категорично, ако е необходимо и ако не се чуе гласът на колегите и това, което съвсем разумно се иска от нашето съсловие, сме в готовност да обявим ефективни стачни действия. Това е опасно, притеснително, вредно за хората, затормозяващо правосъдието в държавата, но при тези обстоятелства е нужно."

Марковски подложи на критика мотивите, изложени от държавния глава за налагане на ветото. Според адвоката, опасенията на президента за потенциално забавяне на съдебните дела са неоснователни. "Назначаването на "особения представител" по едно дело, по никакъв начин, ако бъде прехвърлено към съответните адвокатски съвети, няма да се промени във времево отношение", подчерта той.

В отговор на обвиненията за лобизъм и непрозрачност при назначаването на "особени представители", Марковски изтъкна, че процесът ще бъде колективен и ще се извършва с висока степен на отговорност от адвокатските съвети. Той акцентира върху факта, че изборът на адвокати ще се базира на техния професионален опит и компетенции.

Законът за адвокатурата, според Марковски, е от ключово значение за подобряване на правораздаването и осигуряване на по-добър достъп на гражданите до квалифицирана юридическа помощ. Адвокатът изрази съжаление, че законопроектът е бил отлаган от няколко последователни парламента, въпреки че е в интерес на обществото, а не на частни лица.

В заключение, Марковски изрази надежда, че народните представители ще приемат предложените промени преди началото на парламентарната ваканция. Той отправи призив за разумен подход, за да се избегне необходимостта от стачни действия, които биха могли да имат сериозни последици за правосъдната система и гражданите на България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Възмутена
    За какво правосъдие говори....
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари