Димитър Манолов: Планът за възстановяване и устойчивост е неизпълним!

0
Държавата не е виновна, че не можем да усвоим парите от ПВУ, а тези, които го написаха в този вид
Държавата не е виновна, че не можем да усвоим парите от ПВУ, а тези, които го написаха в този вид

Държавата не е виновна, че не можем да усвоим парите от ПВУ, а тези, които го написаха в този вид

Нереалистичният План за възстановяване и устойчивост възпрепятства усвояването на европейските средства.

Президентът на Конфедерацията на труда "Подкрепа" Димитър Манолов изрази остра критика към структурата на българския План за възстановяване и устойчивост (ПВУ) в телевизионното предаване "На фокус" по Нова телевизия. Според синдикалния лидер, основната пречка пред усвояването на европейските средства не е държавната администрация, а самият замисъл на плана.

"Държавата не е виновна, че не можем да усвоим парите от Плана за възстановяване и устойчивост, а тези, които написаха Плана в този вид - той е неизпълним", заяви категорично Манолов.

Той илюстрира проблема с конкретен пример, свързан с рекултивацията на въгледобивните площи в комплекса "Марица-изток". Според Манолов, съществува сериозно разминаване между законовите задължения на мините и финансовите им възможности за изпълнение на тези задължения.

"Рекултивацията на площите, в които се копаят въглищата, трябва да се прави по концесионен договор от мини "Марица-изток". Но "Мини Марица-изток" продават своите въглища на ТЕЦ-овете на цена, определена от държавата. С такава цена не остават средства, за да си вършат по рекултивацията", обясни президентът на КТ "Подкрепа".

Манолов посочи, че решението на този проблем е заложено в ПВУ, но механизмът за реализацията му е неефективен и потенциално рисков. "И финанси трябва да дойдат от Плана за възстановяване и устойчивост. Но за да влязат тези пари, трябва да се създаде ново предприятие, през което да минат средствата и те да отидат за рекултивация", добави той.

Синдикалистът изрази съмнение относно ефективността на подобна схема, намеквайки за възможни злоупотреби: "Но всички в България знаем как се случват отношенията между главен изпълнител и подизпълнители".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари