Димитър Главчев: Важно да дадем ясен политически сигнал за отношението на НАТО към руската агресия в Украйна

0
Министър-председателят направи изявлението във Вашингтон преди Срещата на НАТО
Министър-председателят направи изявлението във Вашингтон преди Срещата на НАТО Снимка: МС / Архив

Министър-председателят направи изявлението във Вашингтон преди Срещата на НАТО

"Няма нищо изненадващо в позицията на България, тя е плод на седем решения на Народното събрание и аз, за разлика от други - каквото казвам в България, това казвам и тук." Това зави министър-председателят Димитър Главчев във Вашингтон преди началото на Срещата на върха на НАТО. Освен че българската позиция за предстоящия форум не излиза извън рамките на решенията на парламента, премиерът още веднъж потвърди, че български войски в Украйна няма да бъдат изпращани.

Относно индикативните 80 милиона евро, посочени в българската позиция, Главчев уточни, че това е политически ангажимент, който няма юридически обвързващ характер. Министър-председателят отбеляза, че става дума за пакетна помощ за Украйна, която може да бъде не само финансова, но и под формата на военно оборудване и обучение. Премиерът посочи още, че от българския парламент зависи дали помощта ще бъде отпусната и дали ще остане в този размер.

Министър-председателят Димитър Главчев изтъкна, че общата сума за целия Алианс е 40 милиарда евро, като целта е да се даде ясен политически сигнал, че всяка държава членка поддържа това, което е казала и участва съразмерно на своя БВП. "Тези средства няма как да бъдат отпуснати, ако няма решение на парламента на която и да е държава членка на НАТО, заяви още Главчев и добави: това е политически ангажимент, който да показва какво е отношението на държавите членки към агресията на Русия в Украйна." Министър-председателят добави също, че всяка страна следва да реши дали допълнителната подкрепа за Киев ще бъде в рамките на 2-та процента от БВП за отбрана, които съюзниците от НАТО са се съгласили да достигнат, или ще бъде извън тях.

Премиерът Димитър Главчев остро осъди ракетното нападение над детската болница в украинската столица. „Нормален човек няма как да остане равнодушен, като вижда, че има атака над детска болница“, добави министър-председателят.

В отговор на журналистически въпрос премиерът Димитър Главчев заяви, че няма предложение за българско посредничество за мирни преговори между Русия и Украйна. Министър-председателят беше категоричен, че не се очаква страната ни да бъде терен за подписване на мирно споразумение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    11
    Читател
    Назначеният от Борисов ИФ "премиер" на БГ,е един нагаждач, който всячески иска да се хареса на амортизираният Байдън,който отдавна си говори сам със себе си. Обезличаването на държавата ни е пълно. Нас ни използват като географско разположение на континента,за образуване на военни бази с оръжие насочено към един славянски, приятелски народ на нас българите,руският.
  • 11
    10
    Крайно
    Време е такива продажници като Главчев и Тагарев да изпитат народната любов и да висят по стълбовете!
  • 10
    9
    666
    Кога ли ще види израелската агресия?! Кога тагаренку ще изпрати военна помощ за палестинците?! Защо мълчат за израелската агресия, за израелския холокост на палестинци?! Санкции за агресора израел кога?!
  • 11
    8
    Фък дъ УК
    И за миг не съм се съмнявал, че укропитешките боклуци ще се опитат да изкарат Русия виновна за ракетата ударила болницата. Но, в крайна сметка бандеронацистките примитивни добитъци, какво правят в Донецк и Луганск ?!
  • 6
    7
    Путин Хуйло
    Това,което исках да кажа в коментар 3 под никнейм русенец (въпреки че съм от Делиормана както вече споменах) е че плужекът съм аз,а детската болница е била ударена от бандеронацистка ракета,за което се появиха вече множество доказателства.Орбан и Фицо са двамата най адекватни политици в ЕС в момента,а жалкият бабоебец Макарон успя да спре Льо Пен единствено след като се надупи на крайната левица,с което докара Франция до политическа криза и увеличи правата на всякакви безработни и наркоманизирани негроиди.И докато не съм забравил: КУР за Зеленски и останалите бандеронацисти - убийци на деца!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари