Димитър Главчев разпореди засилено видеонаблюдение по границите

0
Премиерът отхвърля спекулации за компрометирана гранична ограда
Премиерът отхвърля спекулации за компрометирана гранична ограда Снимка: БГНЕС

Премиерът отхвърля спекулации за компрометирана гранична ограда

България засилва мерките за сигурност по границите си в светлината на потенциална мигрантска вълна, предизвикана от конфликта в Близкия изток. Това стана ясно от изявлението на министър-председателя Димитър Главчев по време на правителственото заседание.

След скорошната инспекция на оградата по българо-турската граница, извършена преди два дни по въздух и суша, премиерът Главчев категорично отхвърли спекулациите за компрометирани участъци на съоръжението. Той подчерта ефективността на текущите мерки за поддръжка, заявявайки: "Цялата ограда си е на място. Ако има компрометирани участъци, те се възстановяват в рамките на 24 часа."

Въпреки увереността в състоянието на преградното съоръжение, правителството планира да предприеме допълнителни стъпки за укрепване на граничната сигурност. Главчев очерта предстоящите мерки: "За преградното съоръжение може да бъдем спокойни, но, с оглед на развитията в Близкия изток, би трябвало да се вземат още решения - увеличаване на видеонаблюдението и, ако, не дай си Боже, се появи масов мигрантски натиск - да се увеличават хората, които патрулират, и превозните средства".

Акцентът върху засиленото видеонаблюдение показва стремежа на властите да подобрят способността си за ранно откриване и реагиране на потенциални опити за нелегално преминаване на границата. Тази мярка, съчетана с готовността за бързо увеличаване на човешките и материалните ресурси при необходимост, демонстрира комплексния подход на България към управлението на граничната сигурност.

Изявлението на премиера идва в контекста на нарастващото напрежение в Близкия изток и опасенията от възможна ескалация на конфликта, която би могла да доведе до нова вълна от бежанци, търсещи убежище в Европа. България, като външна граница на Европейския съюз, играе ключова роля в контрола на миграционните потоци към континента.

Планираните мерки отразяват баланса между необходимостта от ефективна защита на националните граници и подготовката за потенциални хуманитарни предизвикателства. Правителството демонстрира проактивен подход, стремейки се да предотврати възможни кризисни ситуации, свързани с масово навлизане на мигранти на територията на страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Аха
    Някой им казал че Австрия и Холандия ще клекнат.Може ама като останем без кюмюра за котлите и да купуваме слънчева енергия и слънчев вятър.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари