Димитър Главчев представя България на срещата на върха на ООН в Ню Йорк

1
Световните лидери приемат "Пакт на бъдещето"
Световните лидери приемат "Пакт на бъдещето" Снимка: БНТ

Световните лидери приемат "Пакт на бъдещето"

В Организацията на обединените нации (ООН) в Ню Йорк започва важна среща на върха, която според мнозина експерти ще има решаващо значение за развитието на глобалните конфликти. България е представена на този високопоставен форум от служебния министър-председател Димитър Главчев и министъра на вътрешните работи Иван Кондов. Преди официалното начало на срещата вече се чуха предупреждения относно нарастващата опасност от ескалация на напрежението в Близкия изток и необходимостта от незабавни действия за предотвратяване на потенциална катастрофа.

По повод официалния празник на България - Денят на независимостта, премиерът Главчев ще произнесе реч на български език пред участниците във форума по-късно тази вечер. Очаква се той да подчертае нарастващото значение на ефективното международно сътрудничество за оцеляването на човечеството, както и предизвикателствата пред постигането му в атмосфера на недоверие и използването на остарели структури, които не отразяват съвременните политически и икономически реалности.

Относно приемането на ключовия документ, наречен "Пакт за бъдещето", министър-председателят Главчев коментира: "Пактът за бъдещето е факт, въпреки опита на Русия и още няколко държави с процедурни хватки да го торпилират." Той поясни, че опитът за включване на допълнителен текст в документа, касаещ така наречената "суверенност", е срещнал силната съпротива на 143 държави, докато само 7 са го подкрепили.

Министърът на външните работи Иван Кондов подчерта важността на ООН като платформа за вземане на ключови решения и спазване на международното право: "ООН е системата, в която трябва да се взимат най-важните решения и да се спазва Уставът на ООН. Трябва мултилитералната система да функционира добре, тя е нашата защита от агресии."

Очаква се в следващия ден световните лидери да приемат "Пакт за бъдещето", който ще включва като приложения Глобален договор в областта на цифровите технологии и Декларация за бъдещите поколения.

Освен участието си във форума на ООН, премиерът Главчев планира среща с представители на българската общност в Ню Йорк. Срещата ще се проведе в Генералното консулство на България, където ще бъде отбелязан и Денят на независимостта.

Както обикновено по време на сесията на ООН, Ню Йорк е под строги мерки за сигурност, което води до значителни затруднения в движението и ежедневието на града.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, тази песен дето я слушаш е много стара.
- То и майка ти е стара, ама още я слушаш...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари