Димитър Ганев: Въпросът е дали може да се състави мнозинство в НС с анти Пеевски привкус

0
Разширяването на „домовата книга” не е толкова лесно и е особено предизвикателство
Разширяването на „домовата книга” не е толкова лесно и е особено предизвикателство

Разширяването на „домовата книга” не е толкова лесно и е особено предизвикателство

Политическата криза в България продължава да се задълбочава след като президентът Румен Радев отказа да назначи новия служебен кабинет, предложен от Горица Кожарева. Основната причина за отказа е присъствието на Калин Стоянов в предложения състав, което предизвика остри реакции от страна на държавния глава.

Политологът от агенция „Тренд”, Димитър Ганев, коментира в интервю за NOVA, че настоящата ситуация поставя сериозни предизвикателства пред политическите партии и институциите в страната. Според него, президентът е дал сигнал за разширяване на така наречената „домова книга”, което може да предизвика допълнителни усложнения.

„Това обаче не е толкова лесно и е особено предизвикателство, защото въпросът тук е дали може да се състави мнозинство в Народното събрание с, така да го кажа, анти Пеевски привкус”, заяви Ганев.

В този контекст политологът подчерта, че съставянето на ново правителство изисква консенсус между различни политически сили, които имат ясно изразени позиции относно фигури като депутата Делян Пеевски. Според Ганев, „Продължаваме Промяната - Демократична България” и „Възраждане” трябва да намерят общ език и да търсят подкрепа от други партии като „Има такъв народ” и ДПС, които са част от политическото пространство, но това няма да бъде лесен процес.

Политическите преговори в момента са в застой, а процедурата по избиране на омбудсман, според Ганев, може да отнеме повече от месец. Възможност за ускоряване на процеса би била инициативата на Народното събрание за предложение на зам.-председателя на Сметната палата, но дори и това не гарантира бързо решение.

Политологът предупреждава, че времето за излизане от кризата е ограничено. Конституцията изисква нови избори в рамките на два месеца след издаването на указ за тяхното провеждане. Това означава, че политическите процеси не могат да се бавят повече от първата половина на октомври. В противен случай страната рискува да влезе в изборен процес през декември, което по думите на експертите не е благоприятен сценарий.

Политическата нестабилност в страната вече създава усещане за напрежение както в обществото, така и сред политическите партии. Наближаващите срокове увеличават натиска върху институциите, а липсата на консенсус сред политическите сили може да доведе до сериозни последици.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари