Димитър Ганев: Формулата на 51-вото Народно събрание е 7+2

1
Според политолога, ще бъде  по-сложно, ако в парламента влязат 8 или 9 партии
Според политолога, ще бъде по-сложно, ако в парламента влязат 8 или 9 партии Видео: БНР

Според политолога, ще бъде по-сложно, ако в парламента влязат 8 или 9 партии

Политологът Димитър Ганев от Изследователския център "Тренд" заяви пред Българското национално радио, че в 51-вото Народно събрание ще влязат сигурно седем политически формации, а две други имат шанс да преминат 4-процентовата бариера. Той поясни, че тези две партии са около 3,5% и при добра мобилизация в хода на кампанията биха могли да получат представителство.

По думите на Ганев, няма събитие на хоризонта, което би могло значително да промени политическите нагласи. Това, според него, засилва вероятността за ниска избирателна активност на предстоящите избори, която вече се наблюдава през последните години. Очаква се до 2 милиона души да гласуват, освен ако нещо не мотивира периферните избиратели да участват в процеса.

Според политолога, задачата по съставянето на правителство ще бъде още по-сложна, ако в парламента влязат 8 или 9 партии. Ще бъде необходимо сътрудничество между повече от две формации за постигане на мнозинство. Ганев изтъкна, че един от основните мотиви за съставянето на правителство е страхът от колапс на политическата система при нови избори.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари