Диктовката отпада от изпита на четвъртокласниците

0
Вместо нея учениците ще имат текст за редактиране
Вместо нея учениците ще имат текст за редактиране Снимка: Асен Игнатов / Архив

Вместо нея учениците ще имат текст за редактиране

Нови модели за националното външно оценяване: Промени в изпитите за 4. клас.

Министерството на образованието и науката (МОН) публикува актуализираните модели за националното външно оценяване в края на 4., 7. и 10. клас за учебната 2024/2025 година. Информацията е достъпна на официалния уебсайт на ведомството.

Най-съществени промени се наблюдават в изпитите за учениците от 4. клас. В теста по български език и литература отпада традиционната диктовка, която се заменя с текст за редактиране. Броят на езиковите задачи се увеличава от 10 на 13, като те ще проверяват владеенето на книжовните норми - основа на езиковата култура.

Втората част на изпита, преименувана на "литературни задачи", ще съдържа 11 въпроса вместо досегашните 10. Тази секция ще оценява уменията на учениците за четене с разбиране. Третата част остава непроменена - речева задача с творчески характер, изискваща създаване на кратък текст от 3 до 7 изречения с помощта на словесна и/или визуална опора.

Времетраенето на изпита по български език и литература се запазва - 60 минути за всички ученици, с допълнителни 30 минути за тези със специални образователни потребности.

В изпита по математика за 4. клас също се въвеждат промени. Общият брой задачи остава 25, но се променя разпределението им по типове. Задачите с избираем отговор намаляват от 18 на 16, тези с кратък свободен отговор - от 5 на 4. Значително се увеличават задачите с разширен свободен отговор - от 1 на 4. Запазва се една задача с разширен свободен отговор, съдържаща три подусловия.

За учениците от 7. и 10. клас не се забелязват съществени промени в моделите на изпитите.

Тези актуализации целят да подобрят оценяването на знанията и уменията на учениците, като поставят акцент върху практическото приложение на наученото и развиването на критично мислене.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари