Die Welt: ЕС внася повече природен газ от Русия, отколкото от САЩ

0
Транзитът на газ през Украйна ще бъде удължен
Транзитът на газ през Украйна ще бъде удължен

Транзитът на газ през Украйна ще бъде удължен

Съединените американски щати, чрез своята инициатива "Газ на свободата", се стремиха да освободят европейските си съюзници от зависимостта им от руските енергийни ресурси. Въпреки това, новите данни показват, че режимът на Владимир Путин не само е запазил, но дори е разширил своите позиции като основен доставчик на енергия за Европа. Допълнително, се очаква да бъде удължен и транзитът на газ през Украйна, съобщава изданието Die Welt.

Според публикацията, за първи път от близо две години, страните от Европейския съюз са внесли повече газ от Русия, отколкото от Съединените щати за едно тримесечие. Това сочат данните на консултантската компания Bruegel, базирана в Брюксел.

Конкретно, през периода от април до юни, Европейският съюз е закупил 12,7 милиарда кубични метра газ от Русия и 12,3 милиарда кубични метра от САЩ.

В сравнение с първото тримесечие на 2024 година, доставките от Русия са намалели леко, докато тези от САЩ са спаднали по-рязко.

Наскоро Австрия изрази сериозна загриженост относно възможността за внезапно прекратяване на доставките на руски природен газ, подчертавайки, че страната трябва да се освободи от тази зависимост възможно най-бързо.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    18
    До редактора
    Госпожо Петя Георгиева, крайно време е да се намесите като редактор и да се спре тази мръсотия, която се излива денонощно в коментарите от дълбоко увреден индивид - некъпаният ДеБил-ПеПераст мартинчо,който е бил отгледан във външна тоалетна в клоаката УСрайна. Да се позволи публикуването на мокрите фантазии на този, сигурно старец, е гавра с останалите читатели на сайта ви. В напъните му да "коментира" политически теми излива гадости, които явно лично е преживял, но сайтът не е за психично увредени хора все пак!
  • 3
    17
    До редактора
    Госпожо Петя Георгиева, крайно време е да се намесите като редактор и да се спре тази мръсотия, която се излива денонощно в коментарите от дълбоко увреден индивид - сексуален маниак. Да се позволи публикуването на мокрите фантазии на този, сигурно старец, е гавра с останалите читатели на сайта ви. В напъните му да "коментира" политически теми излива гадости, които явно лично е преживял, но сайтът не е за психично увредени хора все пак!
  • 0
    16
    Мухахахахаха
    До 15 Браво - пак навря бесарабския травестит и лъжите които поства в септичната яма мухахахаха
  • -1
    15
    Запознат бесарабски гей
    Аз пак съм изсрал един тон измишльотини,копи пейстнал съм някаква простотия,която няма нищо общо с реалността.Каква е истината казва немският вестник Ханделсблат: Доставките на руски газ за страните от Европейския съюз (ЕС) се увеличават въпреки санкциите, наложени от общността срещу Руската федерация. Това пише вестник "Ханделсблат" (Handelsblatt), позовавайки се на данни на консултантската компания ICIS.По нейна информация през май 2024 г. Европейският съюз е внесъл приблизително 30% повече природен газ, отколкото през септември 2022 г. В сравнение с периода преди началото на руската инвазия в Украйна нивото на внос на газ от Русия все още е ниско. Ако през май 2021 г. ЕС е внесъл около 15 млрд. куб. м руски газ, то през май 2024 г. количествата са едва 4.8 млрд. куб. м. Спрямо 3.7 млрд. куб. м през септември 2022 г. това все още е значително и постоянно увеличение, отбелязва изданието.
  • 0
    14
    Запознат
    Европа печели газовата война с Русия, но не без загуби. Европейският съюз изпълни целта си да натрупа достатъчно количество газ за отоплителния сезон два месеца и половина по-рано от предвиденото. Резервите ще помогнат на ЕС да преживее четвъртата зима след газовата война, разпалена от Кремъл, а в дългосрочен план дори да спре да използва руски суровини. Нагнетеният под земята газ намалява риска от енергийна криза в Европа, въпреки заплахата от прекъсване на транзита през Украйна, която осигурява почти половината от руския износ на газ за ЕС. Тръбопроводът преминава през станция в руската област Курск, наскоро превзета от украинските сили. Освен това договорът за транзит изтича в края на годината, а Украйна няма намерение да го подновява. "Газпром", който е подчинен на президента Владимир Путин, започна да намалява доставките на газ за Европа още преди руската атака срещу Украйна, а след инвазията постави ЕС на гладна диета. В отговор на това Европейската комисия одобри план за спешно пестене на газ, наречен REPowerEU, и определи цел за запълване на подземните газохранилища до 80% до 1 ноември и до 90% след спирането на "Северен поток" от "Газпром" през август 2022 г. Миналата година целта беше постигната до средата на август, а в началото на ноември съоръженията за съхранение вече бяха пълни. Тазгодишните обеми за нагнетяване са по-ниски от миналогодишните, тъй като доставките по тръбопроводи от Русия останаха приблизително непроменени, а вносът на втечнен природен газ спадна в съответствие с цените в Европа поради възстановяващото се търсене от страна на конкурентите в Азия и намаленото предлагане поради прекъсванията на доставките от САЩ. Въпреки това целта от 90% все пак беше постигната миналата седмица. Как се справи ЕС? На първо място, Европа продължи да намалява потреблението въпреки възстановяването на промишленото търсене, потиснато от високите цени на газа през последните 2 г. Спестяванията се дължаха на бум на зелената енергия - вятърна и слънчева - и на скок в производството на електроенергия във френските атомни електроцентрали след приключването на мащабни ремонти. Второ, времето помогна. От трите зими на газовата война на Русия срещу Европа последните две бяха рекордно топли, а последната беше и ветровита. В резултат на това в края на последния отоплителен сезон запълването на подземните хранилища беше рекордно високо в историята им - почти 60%. Това е един път и половина повече от средната стойност за последните пет години. Делът на руския газ в европейския внос през 2021 г. е 45%. През 2022 г. той е спаднал до 24%, а през миналата година - до 15%, сочат данни на ЕС. Само част от намаляването на тези доставки в ЕС е било компенсирано от увеличените покупки на втечнен природен газ от САЩ и тръбопроводен газ от Норвегия, която замени Русия като основен източник на газ за Европа. Европа като цяло намалява покупките си на изкопаеми горива, а не само от Русия.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари