Диана Русинова: Американските автомобили не спазват екологичните норми на ЕС

0
Големите американски джипове и пикапи не са подходящи за тесните улички на европейските градове
Големите американски джипове и пикапи не са подходящи за тесните улички на европейските градове Снимка: Диана Русинова / Facebook

Големите американски джипове и пикапи не са подходящи за тесните улички на европейските градове

Европа може да забрани вноса на американски пикапи – разгорещен дебат за екологичност и безопасност

В последно време се надигат гласове в Европа за евентуално ограничаване на паралелния внос на американски пикапи. Много хора са ги виждали да маневрират по тесните софийски улици, често затруднявайки движението, поради внушителните си размери, подобни на тези на малък автобус. Според експерти, тези превозни средства не само че не са подходящи за европейските градове, но и поставят под въпрос екологичните и безопасностните стандарти, на които ЕС държи.

Диана Русинова от "Европейски център за транспортни политики" коментира пред "Хоризонт" по БНР, че съществуват значителни разлики между американските и европейските автомобили. Най-фрапиращата от тях е червеният мигач при американските модели, който е в контраст с жълтия сигнал на европейските автомобили. Според нея това може да доведе до объркване на пътя и потенциално опасни ситуации.

Освен разликите в сигнализацията, Русинова подчертава и опасенията относно екологичните и безопасностните стандарти, които американските пикапи вероятно не покриват. Европейските автомобили минават през процес на т.нар. "типово одобрение", което включва стриктни проверки за безопасност и екологичност. Това е мярка, с която ЕС се стреми да намали вредните емисии и да гарантира безопасността на пътя. Според Русинова, не е ясно дали американските превозни средства покриват тези стандарти.

Големите американски джипове и пикапи не са подходящи за тесните улички на европейските градове и не отговарят на местните екологични норми“, заявява Русинова. По нейните думи, тези автомобили често нямат етикет за екологичност, какъвто е задължителен за автомобилите в Европа, което е още една причина за призива да се ограничи техният внос.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    2
    до 1
    Недей се нерви! „...Русинова подчертава и опасенията относно екологичните и безопасностните стандарти, които американските пикапи ВЕРОЯТНО не покриват“. Но всъщност не знае. В крайна сметка, като отидеш в КАТ да регистрираш някакво МПС, ако никъде в документите не пише коя евро категория покрива в талона за записва "без евро-категория" оттам държавата и/или общинската администрация решават какви са правилата за такъв автомобил. За мигачите обаче е права, ама то в българия няма проблем да си регистрираш бръкма с десен волан (и ФАРОВЕ), та какво остава за някакви си червени мигачи.
  • -5
    1
    Азе
    Пълни глупости. Да отиде да провери еко на нов джип и на 20 год таралясник. Джипът гори супер малко в сравнение с масовката коли в бг.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари